Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Rop v Lonu

Skupščina: Nekdanji premier Anton Rop bo verjetno novi nadzornik kranjske hranilnice
Anton Rop bo nov član nadzornega sveta.Foto Jure Eržen
Anton Rop bo nov član nadzornega sveta.Foto Jure Eržen
9. 7. 2018 | 18:40
2:14
Na burni skupščini delničarjev kranjske hranilnice Lon je bil s tesno večino za novega člana nadzornega sveta imenovan Anton Rop, nekdanji minister in premier Slovenije. Bil je tudi eden izmed direktorjev Evropske investicijske banke.

Sklep sicer še ni dokončen, saj sta izpodbojno tožbo napovedala dva delničarja –​ Astrea Investicije Ena Jožeta Kojca in Alea Iacta, v ozadju katere je Sergej Racman. Zadnja je napovedala izpodbijanje vse sklepov skupščine.

Omenjenima družbama je Banka Slovenija odvzela glasovalne pravice zaradi usklajenega delovanja. Družbi sta namreč skupaj presegli kvalificiran delež, nimata pa dovoljenje Banke Slovenije za povečanje deleža.

Imenovanje novega člana nadzornega sveta je bilo na dnevni red skupščine postavljeno na zahtevo delničarke družbe Alea Iacta, ki je želela za nadzornika imenovati Francija Žmavca. Pred skupščino je zaradi male verjetnosti za izvolitev Žmavca poskušala predlog umakniti. Za člana nadzornega sveta so bili podani kar trije nasprotni predlogi.

S tesno večino so delničarji podprli tudi podelitev razrešnice upravi in nadzornemu svetu. Družba Alea Iacta je predlagala tudi spremembo statuta, ki bi Lonu omogočila povečanje kapitala.

Spomnimo, v hranilnici Lon se že nekaj časa bije boj za prevlado. Na eni strani sta Sergej Racman in Jože Kojc, ki obvladujeta dobro četrtino lastništva, vendar pa naj bi jima Banka Slovenije odvzela glasovalne pravice zaradi usklajenega delovanja. Drugi blok se je oblikoval z vstopom sklada Kylin Prime Group, ki je z dokapitalizacijo hranilnice pridobil 17 odstotkov hranilnice, a je pred skupščino približno polovico deleža prodal Srečku Kendi in Damirju Šešetu. Kenda je bil sicer še nedavno delničar in član nadzornega sveta hranilnice. S prodajo je sklad, ki je šele nedavno zaprosil Banko Slovenije za povečanje deleža, ohranil glasovalne pravice.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine