Šest novincev na lestvici najbogatejših

Juretu Knezu je uspel največji skok na lestvici najbogatejših.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Na vrhu lestvice najbogatejših Slovencev ni sprememb, Iza Sia in Samo Login sta najbogatejša Slovenca. Po oceni revije Manger sta težka 689 milijonov evrov. Na lestvici je letos šest novincev, med njimi sta športna asa Goran Dragić in Anže Kopitar.

Iza Sia Login FOTO: Tania Mendillo
Iza Sia Login FOTO: Tania Mendillo


Najbogatejša Slovenca na Managerjevi lestvici sta torej sedmič zapored zakonca Iza Sia in Samo Login (689 milijonov evrov), glavna ustanovitelja podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7, ki sta ga januarja 2017 prodali kitajskemu holdingu United Luck Group za milijardo dolarjev, so sporočili iz revije Manger, ki izračunava lestvico.

 

Najvišji skok je uspel Juretu Knezu, največjemu lastniku trboveljskega Dewesofta. Vrednost njegovega premoženja so podvojili na 73,8 milijona evrov zaradi razkritja odličnega poslovanja tudi drugih podjetij v skupini. Ob rasti, visoki dobičkonosnosti in ambicioznih načrtih pa utegne čez leto dni slediti nov konkretni skok.
 

Kdo so novinci


Novincev je letos šest. Med njimi sta športna asa Goran Dragić in Anže Kopitar, potem ko so razvozlali davčne specifike in stroške v svetu ameriških profesionalnih lig. Premoženje Gorana Dragića ocenjujejo na 51,4 milijona evrov, Anžeta Kopitarja pa na 31,5 milijona evrov. Ob tem je pomembno upoštevati, da ima davek na dohodke v zvezni državi velik vpliv na končno oceno. Če bi Kopitar celotno kariero igral, denimo, na Floridi kot Dragić ali v Teksasu kot Luka Dončić, bi bila ocena za deset milijonov evrov višja, so sporočili iz Managerja

Kje pa je Dončić? Za zdaj je na lestvici najpremožnejših mladih milijonarjev z ocenjenim premoženjem 16,5 milijona evrov. Ga pa prihodnje leto zaradi 10,2 milijona dolarjev bruto letne plače in sponzorske pogodbe z Nikejem pričakujejo na lestvici stotih najbogatejših Slovencev.


 

Koliko premoženja imajo
 

Vrednost premoženja stoterice letos znaša 5,8 milijarde evrov, kar je za 147 milijonov več kot lani, četudi se je prag za vstop na lestvico znižal za šest odstotkov na 20,9 milijona evrov. Zakaj rast? »Prvič zaradi novincev, ki smo jih na podlagi novih dognanj dodali na lestvico letos, čeprav so bili premožni že v preteklosti. Drugič, podjetja v lasti najbogatejših so se izkazala za odporna proti koronakrizi. In tretjič, cene evropskih delnic, ki jih tudi uporabljamo pri vrednotenju, so v povprečju precej podobne tistim, kakršne so bile lani jeseni. Za nameček smo pri številnih v letu pred dvigom davčne stopnje na kapitalske dobičke zaznali rekordna izplačila dobičkov,« je pojasnil Jure Ugovšek, urednik revije.

Preberite še:

Komentarji: