Stanovanjski sklad računa na državni denar

Do leta 2025 želi imeti Stanovanjski sklad 10.000 stanovanj.
Fotografija: Stolpnice v Ljubljani FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Stolpnice v Ljubljani FOTO: Leon Vidic/Delo

»Pospešeno se gradi 1500 stanovanj. Projekti so v različnih fazah, v Kopru in Novem mestu smo blizu konca. Na Jesenicah in Lendavi imamo razpis za projektiranje in gradnjo. Največja projekta, Podutik, kjer je predvidenih 378 stanovanj, in Pobrežje s 431 stanovanji pa financiranja nimata zagotovljenega,« je na tiskovni konferenci povedal Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada. Remec pričakuje, da bo denar zagotovila politika, če misli resno z načrti na področju stanovanjske politike.

image_alt
Državni stanovanjski sklad domnevno izkoriščal stisko ljudi

Leta 2015 je imel Stanovanjski sklad 3429 javnih najemnih stanovanj, leta 2025 pa jih želijo imeti 10.000. V zadnjih letih so sofinancirali, zgradili ali kupili (nova ali v primeru družbe Spekter rabljena) 4871 stanovanj, v gradnji in pripravi pa imajo 1784 stanovanj. »Če se bo vse izšlo, kot smo načrtovali, bi morali končni cilj nekoliko preseči,« je povedal Remec.

Črtomir Remec je razložil, kje se gradijo stanovanja. FOTO: Janez Tomažič
Črtomir Remec je razložil, kje se gradijo stanovanja. FOTO: Janez Tomažič

Med viri financiranja se omenjajo sredstva sklada, krediti banke CEB, sredstva iz načrta NOO, dokapitalizacije in bančni krediti.

Remec je komentiral tudi cene stanovanj, predvsem v Ljubljani. Kot edini resen projekt, ki bi lahko vplival na cene stanovanj, je omenil sosesko Stanežiče, kjer bi se lahko zgradilo od 2000 do 3000 stanovanj.

Preberite še:

Komentarji: