Stavke ne bo, rast prihodkov se umirja

Sindikat delavcev trgovine Slovenije in trgovci so sklenili aneks h kolektivni pogodbi panoge.
Fotografija: Realni prihodek v trgovini z živili se je na mesečni ravni skrčil. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Realni prihodek v trgovini z živili se je na mesečni ravni skrčil. FOTO: Leon Vidic/Delo

Trgovci so lahko zadovoljni, da so s sindikati dosegli dogovor in da zaposleni v tej panogi decembra ne bodo stavkali. Kot kaže, bo kljub zaostrenim gospodarskim razmeram uspešno celotno prodajno leto. Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil oktobra na mesečni ravni sicer že drugič zapored nižji, na letni ravni pa občutno višji.

image_alt
Stavke trgovcev, kot kaže, ne bo

Podatki statističnega urada kažejo, da se je realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno oktobra na mesečni ravni znižal za 0,7 odstotka. V trgovini z živili je bil nižji za kar 2,8 odstotka, v trgovini z neživili pa za odstotek, medtem ko je v trgovini z motornimi gorivi zrasel za pol odstotka. Na letni ravni je bil realni prihodek od prodaje višji za 8,5 odstotka.

V prvih desetih mesecih letošnjega leta je bil realni prihodek od prodaje višji za skoraj četrtino kot v istem obdobju prejšnjega leta. Največ je k temu prispevala trgovina z motornimi gorivi, brez katere bi bila rast 3,8-odstotna. V dejavnosti se je namreč zaradi podražitve motornih goriv prihodek zvišal za 69,7 odstotka, v trgovini z neživili za 8,3 odstotka, v trgovini z živili pa se je znižal za 1,7 odstotka.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je za december, ki je za trgovce najpomembnejši mesec, saj se takrat zaradi praznikov in obdarovanj opravi največ nakupov, grozil s stavko, a te ne bo. S predstavniki delodajalcev so namreč dosegli dogovor o zvišanju plač, nadomestil za prevoz in prehrano ter izplačilo regresa v denarju.

Kaj predvideva aneks?

Kot izhaja iz aneksa h kolektivni pogodbi, ki je sta ga objavili obe strani, bodo osnovne plače v trgovini od 1. januarja prihodnje leto med 809 in 1396 evri bruto. Dodatek za nedeljsko delo bo znašal 100 odstotkov, za praznično 250 odstotkov, za nadure pa 30 odstotkov. Aneks še predvideva, da bodo delodajalci regres v višini najmanj minimalne plače izplačali v denarju, nad tem zneskom pa so možna tudi izplačila v nedenarni obliki. Za prevoz na delo bodo zaposleni prejeli 85 odstotkov cene javnega prevoza ali 0,17 centov za kilometer poti, za malico pa 6,15 evra. Sindikat je za ferbuar prihodnje leto že napovedal nova pogajanja.

Komentarji: