Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Novice

Surovine za e-mobilnost so cenejše, a ostajajo ozko grlo

V pridobivanje surovin, ki jih potrebuje gospodarstvo v energetskem prehodu, bo treba vlagati več, zato dolgoročno ne bodo poceni.
Litij, na fotografiji je rudnik na slani ravnici puščave Atacama v Čilu, je ena od ključnih surovin energetskega prehoda. FOTO: Ivan Alvarado/Reuters
Litij, na fotografiji je rudnik na slani ravnici puščave Atacama v Čilu, je ena od ključnih surovin energetskega prehoda. FOTO: Ivan Alvarado/Reuters
26. 5. 2024 | 20:00
6:07

V nadaljevanju preberite:

Cene ključnih mineralov, ki se uporabljajo v tehnologijah čiste energije, so leta 2023 upadle, ugotavlja nova analiza Mednarodne agencije za energijo IEA. Vendar pa lahko ta premik, dobrodošel za končne uporabnike, oteži dolgoročno raven ponudbe surovin, ki je nujna za uspešen podnebni prehod.

Po dveh letih dramatičnih rasti so v letu 2023 cene surovin, ki se uporabljajo za električna vozila, vetrne turbine, sončne celice in druge tehnologije čiste energije, močno upadle in se vrnile na ravni izpred pandemije. Čeprav povpraševanje po njih še naprej močno raste, je glavni vzrok za lansko pocenitev ta, da se je še močneje povečala ponudba – kar je rezultat obsežnih vlaganj v rudarjenje in predelavo v zadnjih letih.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine