Todorić se bo po plačilu milijonske varščine branil s prostosti

Nekdanji dolgoletni predsednik uprave koncerna Agrokor Ivica Todorić je plačal 7,5 milijona kun oziroma milijon evrov, da bi se lahko branil iz prostosti. 
Fotografija: Zunajobravnavni svet zagrebškega sodišča je prejšnji teden odločil, da se Todorić lahko brani s prostosti ob plačilu 7,5 milijona kun (približno milijon evrov) varščine v gotovini. FOTO: Reuters 
Odpri galerijo
Zunajobravnavni svet zagrebškega sodišča je prejšnji teden odločil, da se Todorić lahko brani s prostosti ob plačilu 7,5 milijona kun (približno milijon evrov) varščine v gotovini. FOTO: Reuters 

Nekdanji prvi mož koncerna Agrokor Ivica Todorić se bo lahko branil s prostosti. Potem ko je poravnal milijonsko varščino, ki so jo po besedah njegove odvetnice plačali prijatelji, je danes okoli pete ure zapustil pripor. 

Zunajobravnavni svet zagrebškega sodišča je že prejšnji teden odločil, da se Todorić lahko brani s prostosti ob plačilu 7,5 milijona kun (približno milijon evrov) varščine v gotovini. Pripor je zahtevalo tožilstvo zaradi nevarnosti pobega; Todorić je namreč lani, ko je že bilo jasno, da bodo proti njemu sprožili preiskavo, odšel v London.

Todorićeva obramba je prejšnji teden zatrdila, da Todorić nima gotovine, s katero bi plačal varščino, a so dodali, da ima veliko prijateljev, ki mu lahko pomagajo. Danes je njegova odvetnica na novinarska vprašanja, kdo je prispeval za varščino, odgovorila le »prijatelji ... in ni bilo lahko, denar so zbirali tri dni«.

Hrvaško tožilstvo sumi, da so Todorić, njegova sinova ter 12 nekdanjih članov uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly iz blagajne Agrokorja na zasebne račune nakazali milijonske zneske. Preiskovalci tožilstva menijo, da je šlo za korupcijo, goljufije in ponarejanja dokumentov, ki naj bi koncern pripeljali na rob propada.

Proti Todoriću poteka preiskava tudi v primeru domnevno nezakonitih posojil, ki jih je investicijski sklad Nexus Private Equity dal Agrokorju prek podjetja Nexus. Gre za 117,5 milijona kun (15,9 milijona evrov), a to ni bil predmet tega zaslišanja.

Dolga leta najbogatejšega Hrvata Todorića so prijeli v začetku novembra lani v Londonu. Po plačani varščini v višini 100.000 funtov se je do izročitve branil s prostosti. V začetku novembra letos pa je Velika Britanija na podlagi evropskega pripornega naloga Todorića izročila Hrvaški.

Preberite še:

Komentarji: