Uradno: Arum v stečaj

Tretji stečaj na dvorišču nekdanjega tekstilnega giganta.
Fotografija: FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Tadej Regent/Delo

Murska sobota – Okrožno sodišče v Murski Soboti je začelo stečajni postopek nad podjetjem Arum, ki je zraslo na pogorišču Mure. Upniki lahko svoje terjatve do podjetja prijavijo do 8. oktobra.

Sodišče je začelo stečaj, ker se glede na to, da ga je predlagal dolžnik, domneva, da je družba insolventna. Za stečajnega upravitelja je imenovalo Igorja Bončino, je razvidno iz današnje objave na spletni strani Ajpesa. Spomnimo, da je direktor Dušan Gomboc v ponedeljek, 1. julija, na sestanku 245 delavcev obvestil, da bo predlagal stečaj podjetja. Delavci so po sestanku tovarno zapustili in odšli domov. 


V reševanje se je vključilo ministrstvo


Delavci z minimalnimi plačami so zadnje plačilo v znesku nekaj čez 300 evrov prejeli 18. maja. Gre za plačilo prve polovice aprilske plače, saj so zaradi finančnih težav podjetja prejemali plače po polovicah. Delavci niso dobili plačanega še niti lanskega regresa, prav tako podjetje več mesecev ne plačuje vseh prispevkov.


Brez načrta prestrukturiranja


Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je za Delo potrdil, da se je srečal z Gombocem ter predstavniki finančnega ministrstva in finančne uprave. Cantarutti je povedal, da je Gombocu predlagal, naj podjetje pripravi terminski program odplačevanja dolga do Fursa in načrt prestrukturiranja, ki bi bil osnova za pomoč podjetju prek zakona o pomočeh podjetjem v težavah. Pomoč bi sicer morala odobriti tudi evropska komisija. Arum doslej tega načrta in vloge za pomoč ni dostavil na ministrstvo.

Preberite še:

Komentarji: