Robert Golob: Gre za uničenje podjetja in dobičke

17. novembra lahko največji trgovec z elektriko pri nas ostane brez uprave.
Fotografija: Predsednik uprave Gen-I Robert Golob pojasnjuje, kdo je pritiskal na upravo. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Odpri galerijo
Predsednik uprave Gen-I Robert Golob pojasnjuje, kdo je pritiskal na upravo. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

V družbi Gen-I lahko po zavrnitvi vseh kandidatov za upravo na nedavni skupščini ostanejo brez uprave. Razlog za današnjo konferenco je bil, da tako v medijih kot med družbeniki podjetja Gen-I ter njihovimi nadzornimi sveti lahko prepoznajo politično motivirane posege, s katerimi se odločevalci, ki imajo za to zakonite pristojnosti, pa tudi tisti, ki teh nimajo, vpletajo v kadrovanje ter korporativno upravljanje podjetja.

»Vemo, kam drvi svet, in to nas motivira. Kdor bo zelen, bo uspel, to verjamemo že pet let, letos nam je uspelo. Ponosni smo, da nekaj prispevamo državi, vsi dobički ostanejo njej. Ravno letos podiramo vse rekorde, graf gre skozi streho. Veliko smo vlagali v zeleni potencial in v zaposlene, povprečna starost zaposlenega je 35 let. Naš cilj je, da smo najboljši na svetu. Dobiček bomo letos presegli za štirikrat,« je dejal predsednik uprave Gen-I Robert Golob.

Opozoril je, da so dobički pomembni, zlasti zato, da je mogoče vlaganje, ki prinaša odpornost na krize. Lani so v zdravstveni krizi sami znižali cene. V energetski krizi, ki še prihaja, ni ukrepal nihče, niti vlada niti podjetja. Gen-I pa je zamrznil cene. Je bila politika s tem zadovoljna? »Takrat se je začelo govoriti o prevzemu Gen-I,« je povedal Golob.

»Podnebna kriza ne gre mimo, a ne naredimo nič, prihajamo v njeno naročje. Še kakšne štiri mandate lahko čakamo, verjetno meni politika. A problem te podnebne krize je, da se emisije kopičijo, vsaka tona posebej bo vplivala na naše otroke in vnuke, zato je treba ukrepati takoj,« je dejal in še, da je podnebna kriza pravzaprav priložnost, zato so naredili strategijo in se povezali v konzorcij zelene preobrazbe. »Načrt deluje, do 2035 bomo lahko razogljičili energetiko. Poleg nove jedrske elektrarne je treba postaviti še veliko obnovljivih virov,« je prepričan. Opozoril je, da take strategije običajno pripravljajo vlade.

Vlada je prek nadzornega sveta zavrnila tudi zeleno strategijo družbe. FOTO: Jure Eržen/Delo
Vlada je prek nadzornega sveta zavrnila tudi zeleno strategijo družbe. FOTO: Jure Eržen/Delo

Golob je zagotovil, da bodo postavili 20 odstotkov sončnih elektrarn, drugi bodo kot vedno sledili. Zato je njihova strategija izvedljiva. »Ne potrebujemo državnega denarja,« je povedal Golob in dodal, da se za te priložnosti tepejo upokojenski skladi in zasebni investitorji. Vlagatelji kažejo, da bo podjetje na koncu te poti vredno milijardo evrov. »Politika je rekla ne, politika je dala navodilo, da morajo glasovati proti. Politika nam od prvega dne govori ne, mi pa smo vedno boljši,« je povedal.

»Zaposleni v Gen-I smo že nekaj tednov zaskrbljeni zaradi vmešavanja politike. Bojimo se za obstoj podjetja, širše skupnosti Gen-I in vrednot, ki jim imamo. Poslovodstvo je to podjetje pripeljalo do svetovne uspešnosti,« je povedal Vito Panič, predsednik sveta delavcev Gen-I. Dodal je, da mnogi od 400.000 odjemalcev v Robertu Golobu vidijo navdih za zeleno prihodnost. Takega znanja in izkušenj ni mogoče preprosto dobiti, Golob je blagovna znamka.

»Razumemo politične ambicije, da Gen-I dojemajo kot naložbo, problem pa je v dialogu, ki ga ni,« je dodal podpredsednik sveta delavcev Sandi Kavalič, ki je napovedal, da bodo vse seznanili s težavami, ki pridejo, ko bodo prišli mednarodni investitorji. »Delavci ne pridemo do besede. Uprava dela z nami vsak dan, to je ta kapital. Ta kapital je težko zadržati v Sloveniji, ponudbe imamo od vsepovsod. To je klic v sili, da tega ne izgubimo,« je še dejal Kavalič.

»Naš mandat je enak kot pred skupščino. Gen-I je preveliko in preveč mednarodno vpeto podjetje, da ostane brez uprave. Da so čakali do samega konca, pove vse o upravljavski sposobnosti politike. Lahko kdo razume, ko minister v kamero izjavi, da bodo menjave, ko jih začne izvajati, pa vse zanika?« sprašuje Golob.

Gen energija se je zasebnemu podjetju Gen-I pridružila leta 2006. Tudi Golob je imel delež, pa ga je prodal leta 2011, ker je podjetje moralo rasti. Takrat je podjetje kupil Petrol in bil lastnik pet let, nato ga je kupil Gen-I. To je varovalka za ohranitev javno-zasebnega partnerstva. Če Gen-I nima statusa javno-zasebnega partnerstva, je zamenjava uprave preprostejša, je pojasnil Golob. Javno-zasebno partnerstvo pa je ključno za uspeh Gen-I, brez njega ni uspeha in ni sončnih elektrarn.

Gen-I bi uničili zardi dobičkov. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Gen-I bi uničili zardi dobičkov. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Projekt prodaje deležev v družbi Gen EL, polovični lastnici Gen-I, se je začel lani poleti. Vsi so vedeli za vse, pravi Golob. Najeli so nemškega svetovalca, 11. januarja so o tem obvestili vse, tudi vrsto ministrov. Februarja je prišlo končno poročilo svetovalca, v katerem je zapisano, da je Gen-I odlično podjetje, zraven pa so tudi predlogi za vlado, kaj naj stori z njim. Vendar je ta vlada odločila, da je nesprejemljivo, da so lastniki odjemalci, in zahtevala, da Gen-I zamenja svetovalca. Tretji poskus istega projekta je spet postal skrivnosten, je pojasnil Golob. Ravno ta mesec naj bi dobili ponudbe tudi tujih vlagateljev. Med njimi tudi EBRD.

»Naš namen je, da podjetje prodamo slovenskim odjemalcem. V letnem poročilu je taka napoved, vsi so vse vedeli, tudi vsi nadzorni sveti. Upam, da je komu nerodno,« je dejal Golob. Dodal je, da si danes upajo dlje, nekoč je šlo za politični vpliv, danes pa gre za uničenje podjetja in zaslužek.

Pomemben je snovalec načrta

Ko je slišal, da je to načrt Roka Snežiča, ni mogel verjeti, je dejal Golob. Tone Krkovič je dejal, da ne potrebuje funkcij, ki jih ponuja vsaka politična opcija in da bi rad ostal v Gen-I do konca civilne kariere. Bil je v isti celici kot Snežič, pred časom pa je prebral, da je njegov nekdanji sojetnik svetovalec predsednika vlade Janeza Janše. Snežiča je poklical in ta mu je rekel, da bodo Goloba umaknili. »Gremo na kosilo s svetovalcem Borutom Dolancem in se bomo vse zmenili,« je Krkoviču menda povedal Snežič.

»Po naravi sem optimist. Imamo še sedem dni, da prevlada razum. Sem optimist, da bo prihodnji teden tudi SDH srečala pamet. Natančno se ve, kdo ne pusti, da Gen energija predlaga upravo. V nadzornem svetu Gen energije so štirje iz stranke SMC in dva iz SDS,« pravi Golob, ki meni, da ni pomembno, kdo kaj ve, pomembno je, kdo je sestavil načrt, ki ga morajo vsi izpolnjevati.

»Samo zato, ker vsi dobički končajo v državi, lahko podjetje uničimo? Imenovanje uprave je vezano na vizijo. Jureta Sokliča mi je žal, ker so ga skurili,« pravi Golob. »Trije politični sekretarji nimajo ne korporativne ne zakonske podlage za imenovanje kogar koli,« je dodal in opozoril, da dobički niso v njihovem prvem interesu, radi jih delijo, pri tem pa imajo radi podjetniško svobodo. Zato imajo tudi zasebnega lastnika Gen EL. Projekt prodaje deležev v Gen EL se bo končal prihodnje leto.

»Vse je objavljeno, koliko sem zaslužil. V poslovnem poročilu je neto znesek, 214.000 evrov, to je velika plača, sem ponosen nanjo, saj plačujem davke v Sloveniji. Osnovna plača je sicer 74.000 evrov, vse drugo je variabilni del, ki je odvisen od uspešnosti poslovanja. Vsi sodelavci bodo jutri dobili dodatno plačo zaradi naše uspešnosti. Nobena druga družba tega nima, zaradi Lahovnikovega zakona,« je dejal Golob.

»Po dolgem času si bom privoščil en dolg dopust,« je Golob odgovoril, kakšen je njegov načrt B. Pravzaprav nima načrta B, bori se za načrt A, to je, da Gen-I dobi ustrezno upravo. V politiki je zdržal dve leti, pri tem pa ugotovil, da lahko za vse naredi več v podjetju. Leta 2012 je Gen-I razbil monopol plina, tega ni storila politika. Golob je bil takrat podpredsednik Pozitivne Slovenije.

SDH, ki ga je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec imenoval kot ustanovo, ki upravlja državno premoženje in tudi predlaga kadrovske menjave, je predlagal tri take menjave, politika jih je predlagala 150, je bilo slišati. »Resnica je odrešujoča,« je kratko komentiral Golob. Z vstopom Gen-I na trg se je elektrika pocenila. Politika ni naredila nič, ko so slovenska podjetja plačevala 30 odstotkov več kot konkurenca. Enako se je zgodilo s plinom. Leta 2016 je Gen-I ponudil odjemalcem postavitev sončnih elektrarn na ključ. Že osmo leto je najbolj zaupanja vreden dobavitelj, so se pohvalili.

Preberite še:

Komentarji: