Predstavitvena informacija

V Kranju prvi stanovanjski objekt z medgeneracijskim konceptom

Na lokaciji nekdanjega Tekstilindusovega samskega doma, v središču Stražišča, bo v prihodnjem letu zrasel stanovanjski objekt z imenom D26.
Fotografija: Prvi stanovanjski objekt, ki bo namenjen medgeneracijskemu sobivanju, bo imel 66 stanovanj, od tega 30 oskrbovanih. FOTO: Neuhaus
Odpri galerijo
Prvi stanovanjski objekt, ki bo namenjen medgeneracijskemu sobivanju, bo imel 66 stanovanj, od tega 30 oskrbovanih. FOTO: Neuhaus

Gre za prvi objekt v Kranju, ki bo namenjen medgeneracijskemu sobivanju. V njem bo namreč na voljo 66 stanovanj, od tega 30 oskrbovanih za starejše in gibalno ovirane osebe. Pod projekt D26 Kranj se podpisuje podjetje Neuhaus, ki velja za pionirja na področju gradnje večnamenskih stanovanjskih objektov. Med uspešno izpeljane projekte med drugim prišteva prenovljeno Tomosovo stolpnico v Kopru in Neuhaus Kolodvorska v Ljubljani.

Stanovanjski objekt D26 bosta sestavljala večji objekt z ločenima vhodoma A1 in A2 ter manjši objekt B. V predelu A1 bo 30 oskrbovanih stanovanj, v predelu A2 pa 21 večjih. V ločenem, manjšem objektu B bo 15 trisobnih stanovanj. V objektu D26 bo na voljo več tipov stanovanj, od garsonjer do štirisobnih, vsa pa bodo imela odprto ložo.

Objekt bo imel pet nadzemnih etaž, v podzemni pa bodo shrambe, kolesarnice, tehnični prostori in skupni prostor, ki bo namenjen uporabnikom oskrbovanih stanovanj. Pred in za objektom bo na voljo 97 parkirnih mest, ob njem pa bodo tudi zelene površine in otroško igrišče.

Objekt bo energijsko varčen in dobro izoliran. Imel bo trislojna okna in talno ogrevanje. V duhu okolju prijaznega in trajnostnega bivanja bo streha pripravljena za postavitev sončne elektrarne.

Sama lokacija je na presečišču mestnega in ruralnega življenja. Bližina starega mestnega jedra na eni strani omogoča dostopnost do vitalne infrastrukture in vseh ustanov družbenega pomena, kot so šola, vrtec, zdravstveni dom, pošta in banke, na drugi pa lokacija ponuja veliko možnosti za uživanje v naravi in rekreaciji.

Medgeneracijsko sobivanje – spregledan, a hkrati zelo pomemben koncept bivanja

Čista in jasna arhitektura objekta D26 bo pri notranjosti namenila poudarek racionalnosti in funkcionalnosti. Objekt bo prilagojen bivanju tako mladih kot tudi starejših generacij ter gibalno oviranim osebam. Namen je predvsem spodbuditi medgeneracijsko sobivanje, saj je sožitje in solidarnost med generacijami tisto načelo, ki je žal prezrto, a ga je treba gojiti in spodbujati v širši družbi.

Tlorisi oskrbovanih stanovanj bodo popolnoma prilagojeni bivanju starejših in gibalno oviranih oseb. Zagotovljen bo tudi t. i. klic v sili. FOTO: Neuhaus
Tlorisi oskrbovanih stanovanj bodo popolnoma prilagojeni bivanju starejših in gibalno oviranih oseb. Zagotovljen bo tudi t. i. klic v sili. FOTO: Neuhaus

Oskrbovana stanovanja za seniorje

Stanovanja bodo namenjena predvsem starejšim, ki želijo samostojno bivati v varnem okolju z možnostjo pomoči, kadar jo potrebujejo. Stanovalcem bo na voljo t. i. klic v sili, ki zagotavlja hitro nujno pomoč 24 ur na dan. Uporabnikom oskrbovanih stanovanj bo na voljo skupni prostor, ki bo v bližini vhoda. Imel bo dnevno svetlobo in urejen izhod na vrt oziroma teraso. Prostori oskrbovanih stanovanj bodo skrbno zasnovani, imeli bodo širše hodnike in bodo brez pragov. Stanovanja bodo velika od cca 30 m2 do cca 70 m2, na voljo bo več tipov, od garsonjer do trisobnih.

Modrost in mladost pod skupno streho

Drugi del objekta bo namenjen predvsem mladim družinam in posameznikom, ki stremijo k udobju in želijo biti v bližini središča mesta, hkrati pa blizu narave. Stanovanja bodo imela funkcionalne tlorise, ki sledijo modernemu načinu bivanja. Velikost stanovanj bo od cca 45 m2 do cca 80 m2, na voljo bo več tipov, od dvo- do štirisobnih.

Stanovanja, namenjena mladim družinam in posameznikom, bodo imela funkcionalne tlorise, ki sledijo modernemu načinu bivanja. FOTO: Neuhaus
Stanovanja, namenjena mladim družinam in posameznikom, bodo imela funkcionalne tlorise, ki sledijo modernemu načinu bivanja. FOTO: Neuhaus

Kranj bo tako kot eno izmed slovenskih mest, ki vseskozi ohranja močnega duha zgodovine in kulture, zdaj ponujal tudi prostor, kjer bosta mladost in modrost lahko v sožitju bivala pod eno streho. Stanovalci se bodo lahko vselili predvidoma prihodnje leto oz. v letu 2024.

V sodelovanju z Gorenjsko banko vam omogočamo ekskluzivne stanovanjske kredite za nakup izbrane nepremičnine – z ugodnejšo obrestno mero, brezplačno cenitvijo nepremičnine, možnostjo najema kredita pred zaključkom gradnje in hitrejšo izpeljavo najema kredita.


Naročnik oglasne vsebine je Neuhaus