Vestagerjeva zadovoljna z odločitvami glede NLB

Evopska komisija naj bi kmalu odločila o zavezah za prodajo naše največje državne banke.
Fotografija: Foto: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Foto: Roman Šipić/Delo

Evropska komisija je zadovoljna z rezultatom pogovorov o prodaji NLB, je danes v Bruslju povedala evropska komisarka Margrethe Vestager. »Da, zadovoljni smo tako s sodelovanjem z oblastmi kot tudi z doseženim rezultatom,« je odgovorila komisarka na vprašanje, ali je zadovoljna z odločitvami Slovenije v povezavi z NLB.

»Smo v procesu finaliziranja odločitve,« je dodala. Na vprašanje, kdaj bo komisija sprejela odločitev, pa ni odgovorila. Kot smo poročali, je to pričakovati v tem ali v prihodnjem tednu.

Komisija naj bi izdala odločba o spremembi zavez za prodajo NLB, po katerih bi država do konca 2018. prodala najmanj 50 odstotkov plus eno delnico banke, preostali del do nadzornega deleža 25 odstotkov in ena delnica pa do konca 2019. Če bi bilo zanimanje vlagateljev zadostno, pa bi lahko ves predvideni delež prodali že letos. Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, ki opravlja tekoče posle, presenečenj iz Bruslja ne pričakuje, saj so se s komisijo usklajevali.
 

Bruselj sprožil preiskavo


Evropska komisija je konec januarja sprožila poglobljeno preiskavo, saj Slovenija do konca leta 2017 ni izpeljala vmes enkrat že spremenjene zaveze o delni privatizaciji NLB.

Margrethe Vestager Foto: Ap
Margrethe Vestager Foto: Ap


Slovenija je komisiji decembra lani predlagala spremembe zaveze, a je ta izrazila dvom, da so te kljub predlaganim alternativnim ukrepom enakovredne prvotni prodajni zavezi. Ljubljana je Bruslju sicer predlagala, da bi del banke prodala letos, postopek do prodaje 75 odstotkov minus eno delnico pa dokončala v prihodnjem letu.

Na podlagi tega so nato potekala pogajanja o določitvi konkretnega roka in kompenzacijskih ukrepih. Med izravnalnimi ukrepi naj bi podaljšali del omejevalnih ukrepov, ki za banko veljajo že zdaj. To so neodvisno korporativno upravljanje, omejitve poslovanja, prepoved prevzemov.
 

Ovir za prodajo ni več


NLB se je že morala umakniti iz nekaterih nestrateških dejavnosti, v primeru podaljševanja zavez bi morala še zmanjšati obseg poslovanja doma, ne brezpogojno pa bi se morala posloviti tudi od zavarovalnice NLB Vita.

S postopki za privatizacijo banke sicer ni treba čakati na odločitev Bruslja, ti lahko stečejo že zdaj. Vlada je namreč kot skupščina Slovenskega državnega holdinga (SDH) upravi holdinga naložila, naj ponovno začne postopke za prodajo NLB.
Zadnja formalnost pred novim uradnim začetkom prodaje je bil sicer sprejem zakona o zaščiti kapitalske naložbe države v NLB pred učinki sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog LB.
 

Komentarji: