Vlada ni sprejela popravkov poroštvene uredbe

Uredba je bila uvrščena na dnevni red vladne seje in je ključna, da dve milijardi evrov težka poroštvena shema postane operativna.
Fotografija: Na kredit z državnim jamstvom naj bi čakalo več kot 600 podjetij, je prejšnji teden dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Na kredit z državnim jamstvom naj bi čakalo več kot 600 podjetij, je prejšnji teden dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. FOTO: Leon Vidic/Delo

Vlada na današnji seji ni sprejela novele uredbe, ki podrobneje določa izvajanje poroštvene sheme, čeprav je ta bila uvrščena na dnevni red in jo je bilo mogoče že najti med vladnimi gradivi v obravnavi.

Priporočamo: Nova solo akcija SDS: tokrat pisal Janez Janša

Kot so pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje, je treba uskladiti še nekaj podrobnosti, sprejem novelirane uredbe pa so napovedali v kratkem.

Kot smo poročali, novela uredbe prinaša spremembe, ki so jih zahtevali v Združenju bank Slovenije in Banki Slovenije ter brez katerih bančniki ne bodo podeljevali kreditov z državnim jamstvom.

Med predlaganimi spremembami je, da država morebitna unovčena poroštva iz kreditnih pogodb, ki bodo sklenjene do uveljavitve nove uredbe, poplača le z denarjem, in ne z obveznicami. Poleg tega predlog uredbe skrajšuje čas, v katerem SID banka preveri izpolnjevanje pogojev za unovčenje poroštva s šestih mesecev na en mesec po izplačanem poroštvu ali izročitvi državnih obveznic. Določi se, da SID banka vodi evidenco o kreditnih pogodbah in da podatke objavlja na spletni strani. Banke bodo tako vnaprej vedele, koliko poroštvene kvote je še na voljo, je zapisano v obrazložitvah sprememb.

Preberite še:

Komentarji: