Počivalšek vendarle dosegel potrditev načrta konsolidacije državnih hotelov

Ministrski zbor je potrdil letni načrt upravljanja Slovenskega državnega holdinga za letošnje leto in za turizem.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Vlada v odstopu je soglašala z letnim načrtom upravljanja kapitalskih naložb Slovenskega državnega holdinga (SDH) za leto 2020 in s tem po več kot pol leta vendarle potrdila tudi načrt konsolidacije državnih turističnih družb, ki ga je pripravil SDH. Zanj si je prizadeval predvsem gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Letošnji ciljni donos na kapital upravljavskega portfelja SDH je 5,9 odstotka. Poleg ciljne dobičkonosnosti lastniškega kapitala si je SDH postavil tudi jasne cilje, vezane na načrtovane denarne tokove iz upravljanja naložb države. SDH za leto 2020 pričakuje dividende v skupni višini 142,4 milijona evrov, od tega bi država prejela 102,9 milijona evrov, SDH pa 39,5 milijona evrov. Zmanjšanje dividend glede na lansko leto je posledica prodaje NLB in Abanke.


 

Ministra nič o turizmu


Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je pobudnik in zagovornik državne konsolidacije turističnih naložb, je ob odhodu s seje vlade dejal, da so načrt obravnavali, o vsebini pa ni govoril. Kot je znano, pa si Počivalšek vse od leta 2017 prizadeva, da bi omenjene družbe podržavili, jim s prestrukturiranjem dvignili vrednost in jih nato premišljeno privatizirali.

Zdravko Počivalšek FOTO. Leon Vidic/Delo
Zdravko Počivalšek FOTO. Leon Vidic/Delo


Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek pa je v izjavi novinarjem dejala, da pri letnem načrtu upravljanja naložb ni uspela s predlogi, da pri družbah, ki opravljajo javno službo – izpostavila je Pošto Slovenije in Slovenske železnice –, ne bi smel biti prvi cilj dobiček, ampak dobro izvajanje gospodarske javne službe. O turizmu ni hotela govoriti.
 

Za 200 milijonov naložb


V SDH konkretnih načrtov upravljanja turističnih naložb ne razkrivajo. Strategija razvoja slovenskega turizma predvideva združitev osmih državnih turističnih družb pod eno streho, in sicer Save Turizma, Hotelov Bernardin, Istrabenz Turizma, Adria Ankarana, Thermane, Uniturja, Term Olimia in Hit Alpinee, ki bodo prešle na posebno družbo za upravljanje. Ker so te družbe v lasti različnih lastnikov – države, SDH, Kapitalske družbe, Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in DSU, naj bi te sklenile dogovor o skupnem upravljanju.

Po neuradnih podatkih načrt predvideva, da bi skupno upravljanje in prestrukturiranje turističnih družb trajalo približno osem let, njihova vrednost pa naj bi se v tem času skupaj povečala za kar 400 milijonov evrov. Družbe, ki bodo razdeljene v termalni, alpski in morski del, naj bi namreč iskale sinergije tako pri prihodkih kot odhodkih.

V okviru turističnega sklada bi po naših informacijah izvedli za več kot 200 milijonov evrov naložb, kar naj bi med drugim financirali s prodajo hotelov pokojninskim skladom, hotele pa bi lahko zanje upravljala državna družba. Za refinanciranje Sklada turističnih naložb je pripravljenost menda izkazala tudi Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), ki se omenja tudi kot možna vlagateljica v ta sklad. EBRD je javno že večkrat izrazila interes za turistične naložbe.


Milijoni za odkupe


A načrt državnega turističnega holdinga ne bo zastonj. SDH trenutno čaka na zeleno luč Agencije za varstvo konkurence z zaključek prevzema Term Olimia, kar bo državo menda stalo 8,4 milijona evrov. Poleg tega naj bi SDH zagotovila še približno 50 milijonov evrov za odkup 42-odstotnega deleža sklada York v Savi in Uniorjevega Uniturja.

Terme Olimia Foto Terme Olimia
Terme Olimia Foto Terme Olimia


Pri tem je slišati pomisleke, zakaj je za prevzem Save nujen državni denar. Sava, ki ima namreč še za okoli 51 milijonov evrov dolga, od tega menda dobrih 40 milijonov do SDH in Kada, se po naših informacijah z bankami pogaja za refinanciranje dolga. Če bi ji to uspelo do konca aprila, bi lahko zaključila prisilno poravnavo in poplačala upnike, med katerimi sta poleg York tudi državna sklada. S tem denarjem bi lahko SDH in Kad, ki sta že 47-odstotna lastnika kranjske družbe, od Yorka odkupila njegov delež. Na SDH tega ne komentirajo, na Kadu pa odgovarjajo, da v pogovorih o odkupu Yorkovega deleža niso udeleženi.

Državni turistični portfelj predstavlja pomemben del slovenskega turizma, zato bo uresničitev načrta pozitivno vplivala tudi na razvoj celotne panoge, pravijo na SDH. A prav koncentracija utegne biti problem. AVK je Savi prižgal zeleno luč za prevzem Hotelov Bernardina, je že ob izdaji odločbe Savi opozoril, da bi nadaljnja koncentracija na trgu hotelskih zmogljivosti lahko postala problematična glede varstva konkurence.

Več iz te teme:

Komentarji: