Vlada že jutri o (verjetno znižani) napovedi gospodarske rasti

Umar je po naših podatkih že pripravil napoved letošnje in prihodnje gospodarske rasti, ki bo podlaga za proračunsko odločanje vlade.
Fotografija: Vlada mora oba proračuna sprejeti in poslati v državni zbor do konca tega meseca. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Vlada mora oba proračuna sprejeti in poslati v državni zbor do konca tega meseca. FOTO: Leon Vidic

Vlada, po naših podatkih pa tudi koalicija, se bosta že jutri seznanili z najnovejšo – in verjetno opazno znižano – Umarjevo gospodarsko napovedjo za letos in prihodnje leto, ki bo tudi podlaga za dokončno pripravo proračunov za prihodnji dve leti. Doslej je bilo namreč predvideno, da bo vlada ta podatek imela na mizi 19. septembra.



Vlada mora oba proračuna sprejeti in poslati v državni zbor do konca tega meseca. V primeru, da bo nova napoved bistveno odstopala od prejšnje, se bo moral zavrteti nov krog proračunskih usklajevanj, sta na proračunskem srečanju koalicije na Brdu pri Kranju dala vedeti premier Marjan Šarec in minister za finance Andrej Bertoncelj.

FOTO: Leon Vidic
FOTO: Leon Vidic


Umar je v pomladanski napovedi za letos napovedal 3,4-, za prihodnje leto pa 3,1-odstotno gospodarsko rast.

Glede na ohlajanje gospodarstva v naših najpomembnejših zunanjetrgovinskih partnericah je dokaj verjetno, da bo Umar popravil zlasti napoved rasti za letošnje leto, po nekaterih ocenah lahko tudi za pol odstotne točke. Gospodarska rast v letošnjem prvem polletju je bila namreč po zadnjih izračunih Sursa le še 2,9-odstotna, torej za pol odstotne točke nižja od zadnje letne Umarjeve napovedi. Za primerjavo: na GZS letos pričakujejo 2,8-odstotno gospodarsko rast.

FOTO: Leon Vidic
FOTO: Leon Vidic

Komentarji: