Vlagatelji od Heinekena pričakujejo več

Presečišče: Šibke napovedi za prihodnost so zasenčile trenutno solidno poslovanje
Fotografija: Mehika, kjer stoji ta nova pivovarna, spada med Heinekenove najdobičkonosnejše trge. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mehika, kjer stoji ta nova pivovarna, spada med Heinekenove najdobičkonosnejše trge. FOTO: Reuters

Druga največja pivovarna na svetu je predstavila svoje poslovne rezultate v prvi polovici letošnjega leta. Z njimi ni prepričala vlagateljev, zato se je cena delnice podjetja znižala za nekaj odstotkov.

Nizozemska pivovarna vari svoje pivo od leta 1864, ko je Gerard Adriaan Heineken kupil pivovarno De Hooiberg v Amsterdamu. Po prvi svetovni vojni se je pivovarna vse bolj uveljavljala tudi v tujini in se hitro razširila na vse celine.

Od združitve belgijske pivovarne AB InBev in britanske pivovarne SABMiller pred slabima dvema letoma velja Heineken za drugo največjo globalno pivovarsko skupino, ki vari najbolje prodajan ležak v Evropi. Heineken je lastnik več kot 165 pivovarn v številnih državah sveta, med drugim naše Pivovarne Laško, ter vari približno 250 mednarodnih, regionalnih in posebnih vrst piva. Lani je imel 21,88 milijarde evrov prihodkov in 1,93 milijarde čistega dobička, zaposloval je približno 80.000 ljudi v več kot 70 državah.

Pivovarna Heineken je prejšnji teden sporočila, da je zadovoljna s prodajo piva v prvi polovici letošnjega leta. V tem obdobju je imela pivovarna 10,8 milijarde evrov prihodkov in 950 milijonov evrov čistega dobička, prodaja piva pa se je najbolj povečala na njenih najdobičkonosnejših trgih – v Vietnamu in Mehiki pa tudi v Braziliji, Kambodži, Južni Afriki, Etiopiji in Rusiji. Vendar so iz pivovarne še sporočili, da so bili prisiljeni znižati napovedi za stopnjo dobička iz poslovanja za letošnje leto zaradi neugodnih valutnih tečajev na nekaterih pomembnejših trgih in zaradi utrjevanja položaja na brazilskem trgu. Heineken je lani za 700 milijonov dolarjev kupil proizvajalca pijač in pivovarno Brasil Kirin, ki je do takrat ustvarjal izgubo, ter tako prevzel drugo najpomembnejše pivovarsko podjetje v Braziliji, zdaj pa mora z dodatnimi naložbami utrjevati svoj položaj na brazilskem trgu.

Vlagatelji niso dobro sprejeli novice o napovedani nižji stopnji dobička iz poslovanja, zato se je vrednost Heinekenovih delnic znižala za nekaj odstotkov in cena zdaj znaša malo več kot 86 evrov za delnico.

Komentarji: