Za odlog plačila zaprosilo blizu 25 tisoč kreditojemalcev

Doslej podeljenih 23 kreditov z jamstvom države, banke pa so odobrile 1069 novih likvidnostnih kreditov v skupnem znesku 390 milijonov evrov, sporoča BS.
Fotografija: Banke so doslej odobrile 85 odstotkov vlog za odlog plačila kreditov.  FOTO: Banka Slovenije
Odpri galerijo
Banke so doslej odobrile 85 odstotkov vlog za odlog plačila kreditov.  FOTO: Banka Slovenije

Ljubljana - Slovenske banke so po tem, ko je marca je stopil v veljavo zakon, ki omogoča odlog plačila obveznosti kreditojemalcev, prejele 24.622 vlog kreditojemalcev. Kar tri četrtine vlog je bilo vloženih v prvem mesecu veljave zakona, nato se je njihovo število glede na razmere počasi stabiliziralo, ugotavljajo v Banki Slovenije.

Podatki, ki so na voljo do 16. oktobra, kažejo, da so banke in hranilnice prejele odobrile 85 odstotkov vlog v skupni višini dobrih 475 milijonov evrov. Zakon sicer omogoča odlog plačila kreditnih obveznosti podjetjem, samostojnim podjetnikom, zadrugam, nosilcem kmetijskega gospodarstva in tudi drugim fizičnim osebam.

Po aprilskem sprejetju zakona, ki omogoča kreditiranje podjetij z jamstvom države, pa je bilo doslej odobrenih 23 takih kreditov v vrednosti 30,9 milijona evrov. Po podatkih BS so v tem času banke odobrile 1.069 vlog podjetij za nove likvidnostne kredite, povezane s koronavirusom, s skupno izpostavljenostjo nekaj manj kot 390 milijonov evrov.

Kot ugotavljajo v BS, v zadnjih tednih gospodarsko okrevanje, ki se je začelo po umiritvi prvega vala okužb v maju, izgublja zagon. Razmere bi bile brez hitrega in obsežnega odziva ekonomskih politik še bistveno slabše, te okoliščine se po pričakovanjih odražajo tudi v aktivnosti bank. V primeru poslabšanja gospodarskih razmer se bo v prihodnjih mesecih povečalo zanimanje podjetij za kredite z jamstvom države, še ocenjujejo v centralni banki.
 

Komentarji: