Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Za Tuš sto milijonov evrov, Mirko Tuš v pokoj?

Deutsche Bank in njen slovenski partner Alfi sta bankam upnicam oddala ponudbe za odkup njihovih terjatev do Tuša.
Poleg odkupa terjatev ponudba menda predvideva še prevzem 100-odstotnih deležev trgovske družbe Engrotuš in Tuša nepremičnin. FOTO: Tadej Regent
Poleg odkupa terjatev ponudba menda predvideva še prevzem 100-odstotnih deležev trgovske družbe Engrotuš in Tuša nepremičnin. FOTO: Tadej Regent
Nejc Gole, Katja Svenšek, N. M.
15. 5. 2018 | 18:33
16. 5. 2018 | 09:37
4:38
Ljubljana – Deutsche Bank in njen slovenski partner Alfi sta bankam upnicam oddala ponudbe za odkup njihovih terjatev do Tuša, so potrdili v skladu Alfi. Ponudnika želita odkupiti vse bančne terjatve do Tuša, banke pa morajo njihovo ponudbo sprejeti ali zavrniti do konca maja, smo še izvedeli neuradno. Za vpliv v Tušu so se udarili s skladom Anacap, ki ga v Sloveniji zastopa Elements Capital.

Poleg odkupa terjatev ponudba menda predvideva še prevzem 100-odstotnih deležev trgovske družbe Engrotuš in Tuša nepremičnin. Po načrtih nemško-slovenske strani naj bi Tuš po prevzemu terjatev posloval naprej, ga prestrukturiral, a brez Mirka Tuša. Z njim naj bi se že dogovorili, da se bo upokojil.

Nemška banka je že več mesecev v igri za nakup terjatev do Tuša, saj je že februarja poslala ponudbo za odkup terjatev na razpis Abanke. Vendar se Abanka niti po podaljšanju roka za ponudbe ni odločila za prodajo terjatev. Zdaj pa so v Deutsche Bank in skladu Alfi, ki ga upravlja podjetje KF Finance, odločili, da ne bodo več čakali Abanke, in so ponudbo poslali prav vsem bankam upnicam. Tem za okoli 300 milijonov evrov terjatev po naših neuradnih informacijah menda ponujata okoli 100 milijonov evrov. Večino bi prispevali Nemci.

Ponujeni diskonti do bank so menda različni, saj imajo banke do Tuša različna zavarovanja, s tem pa tudi različna pričakovanja in želje. Nekatere banke niso pripravljene prodati terjatev za manj kot polovico vrednosti, pravijo naši viri blizu bank: »Banke so polne denarja, terjatve do Tuša pa imajo zavarovane z nepremičninami. Želijo ven iz te zgodbe, a ne za vsako ceno.«

Nekaj bank naj bi nemško-slovenski ponudbi že prikimalo, a za sprejetje jo morajo potrditi še vsi njihovi organi. Naši viri iz bank menijo, da gre za ponudbo s težo ter da bi Deutsche Bank in Alfi z njo lahko bila uspešna.

Ponudbo so menda poslali tudi na NKBM, ki je bila med bankami najdlje pri prodaji svojih terjatev. Mariborska banka oziroma njen lastnik, ameriški sklad Apollo, se je za prodajo že dogovoril z angleškim skladom Anacap, vendar ta kupnine menda ni poravnal. Po naših informacijah je želel kupiti še terjatve od Abanke, s čimer bi presegel 25 odstotkov deleža med upniki. S tem bi lahko blokiral pomembne odločitve v prestrukturiranju Tuša, kar bi iz posla odgnalo Deutsche Bank. Vendar, kot omenjeno, Abanka še ni sprejela odločitve glede prodaje, včeraj pa niso želeli komentirati nadaljnjih korakov. Prav zaradi vpliva pri prestrukturiranju, denimo pri konverziji terjatev v lastniške deleže in prevzemu upravljanja, si v Deutsche Bank in Alfiju želijo prevzeti prav vse terjatve. Pomembnejše banke upnice so NLB, Abanka, Addiko, NKBM, SID banka in Gorenjska banka.

Ugur Yildirim, soustanovitelj družbe Elements Capital Partners, nam na vprašanja o ponudbah za odkup terjatev ni hotel komentirati. Dejal pa je: »Tu smo, da damo podjetju drugo možnost z večjo in bolj jasno vizijo, če nam bo v transakcijah uspelo.«

Naj spomnimo, da se je za nakup terjatev zanimal tudi sklad Quantum Strategic Partners Georgea Sorosa, vendar se za nakup terjatev od konzorcija bank ni odločil.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine