Na 27. sarajevskem festivalu slavil film Grosse Freiheit

Nagrado srce Sarajeva za najboljši igrani film je prejel nemško-avstrijski film v režiji Sebastiana Meiseja.
Fotografija: Sebastian Meise z ekipo na podelitvi nagrad. FOTO: Arhiv 27. sarajevskega filmskega festivala
Odpri galerijo
Sebastian Meise z ekipo na podelitvi nagrad. FOTO: Arhiv 27. sarajevskega filmskega festivala

Nagrado srce Sarajeva za najboljši igrani film 27. filmskega festivala v Sarajevu je nocoj prejel nemško-avstrijski film Grosse Freiheit v režiji Sebastiana Meiseja. Avstrijski igralec Georg Friedrich je za vlogo v filmu dobil nagrado srce Sarajeva za najboljšega igralca. Festival se bo sklenil v petek.

Hans je v povojni Nemčiji vedno znova zaprt zaradi homoseksualnosti. Njegovo željo po svobodi se v skladu s 175. odstavkom nemškega kazenskega zakonika sistematično uničuje.

image_alt
Wim Wenders se v Bosno vrača desetletje po prvem obisku


Edini stalen odnos v življenju vzpostavi z dolgoletnim sostanovalcem v celici, Viktorjem, ki je obsojen zaradi umora. Kar se začne kot odpor, preraste v nekaj, kar se imenuje ljubezen, so vsebino filma Grosse Freiheit povzeli na spletni strani festivala.

Georg Friedrich je za vlogo Viktorja prejel nagrado srce Sarajeva za najboljšega igralca. Za nagrado srce Sarajeva se je v kategoriji igranih film sicer potegovalo deset del, med njimi slovenska manjšinska koprodukcija Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović.


 

Nagrajena srbska režiserka Milica Tomović


Srce Sarajeva za režijo je za film Kelti prejela srbska režiserka režiserka Milica Tomović. Srce Sarajeva za najboljšo igralko pa so skupaj prejele igralke Flaka Latifi, Era Balaj in Urate Shabani za igro francoskem filmu z angleškim naslovom The Hill Where Lionesses Roar.

Celovečerce je ocenjevala mednarodna žirija v sestavi predsednica Jasna Đuričić (Srbija), Mike Cahill (ZDA), Lili Horvat (Madžarska), Eva Sangiorgi (Avstrija) in Martin Schweighofer (Avstrija).



Srce Sarajeva za najboljši dokumentarni film je prejel srbsko-nemško-francoski film Pejzaži otpora, ki ga je režirala Marta Popivoda. Za nagrado se je potegovalo 16 dokumentarcev, med njimi film režiserke Marije Zidar Odpuščanje.

Posebno nagrado je žirija za dokumentarne filme namenila filmu Looking for Horses režiserja Stefana Pavlovića, ki je koprodukcija Nizozemske, Francije ter BiH, posebno priznanje pa je namenila romunskemu filmu z angleškim naslovom The Same Dream, ki ga je režiral Vlad Petri.

Nagrado za človekove pravice je prejela turško-nemško-francoska koprodukcija Les Enfants Terribles, katere režijo podpisuje Ahmet Necdet Cupu.
 

Nagrada francosko-hrvaškemu kratkemu filmu 


V tekmovalnem programu kratkih filmov je nagrado srce Sarajeva prejel francosko-hrvaški film Sve što dolazi, ki ga je režiral Mate Ugrin. Za nagrado se je potegovalo deset filmov, med njimi kratki film Kazenski strel režiserja Roka Bička in animirani kratki film Steakhouse režiserke Špele Čadež.

Srce Sarajeva za študentski film pa je prejel romunski film z angleškim naslovom Summer Planning, katerega režijo podpisuje Alexandru Mironescu. V tekmi za nagrado je bilo sicer 12 filmov.

Letos so prvič podelili tudi posebno nagrado za promocijo enakosti spolov. Prejel jo je film Norike Sefa z angleškim naslovom Looking For Venera.

Podelili so tudi nagrade Cinelinka. Posebno priznanje je prejel slovenski režiser Igor Šterk za film Šterkijada.

Častno srce Sarajeva so letos namenili Wimu Wendersu za izjemen doprinos k filmski umetnosti, poleg tega so v programu Posvečeno prikazali retrospektivo njegovih filmov.

Na letošnjem festivalu so sicer skupaj prikazali okoli 250 filme iz približno 60 držav. Festival se bo sklenil v petek s projekcijami nagrajenih filmov ter svetovno premiero filma Toma Dragana Bjelogrlića.

Preberite še:

Komentarji: