Na čelu žirije filmskega festivala v Sarajevu bo iranski režiser Asghar Farhadi

Prejemnik dveh oskarjev in zlatega medveda bo vodil žirijo, ki bo odločala o najboljšem igranem celovečercu v tekmovalnem programu festivala.
Fotografija: Asghar Farhadi je mednarodno izjemno uspešen in cenjen režiser, ki je prestižne festivalske nagrade začel prejemati že s prvim filmom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Asghar Farhadi je mednarodno izjemno uspešen in cenjen režiser, ki je prestižne festivalske nagrade začel prejemati že s prvim filmom. FOTO: Reuters

Z oskarjem nagrajeni iranski režiser in scenarist Asghar Farhadi bo predsednik žirije 24. Sarajevskega filmskega festivala, ki bo potekal med 10. in 17. avgustom, piše na festivalski spletni strani. Na programu festivala bo tudi nov Farhadijev celovečerec z angleškim naslovom Everybody Knows (Vsi vedo), ki je letos uvedel filmski festival v Cannesu.

Farhadi bo vodil žirijo, ki bo odločala o najboljšem igranem celovečercu v tekmovalnem programu sarajevskega filmskega festivala. Omenjeni celovečerec Everybody Knows (vsi vedo), v katerem nastopata Penelope Cruz in Javier Bardem, pa bo prikazan v spremljevalnem programu Open Air.


 

Z Ločitvijo do zlatega medveda in prvega oskarja


Farhadi je mednarodno izjemno uspešen in cenjen režiser, ki je prestižne festivalske nagrade začel prejemati že s prvim filmom Dancing in The Dust (Ples v prahu) iz leta 2003. Za film Ločitev, ki velja za enega najbolj znanih iranskih filmov, je leta 2011 prejel zlatega medveda na berlinskem filmskem festivalu, leto kasneje pa še svojega prvega oskarja za celovečerec v tujem jeziku.

Drugega oskarja je dobil za film Trgovski potnik iz leta 2016, ki je Farhadiju prinesel tudi nagrado za najboljši scenarij na canneskem festivalu. Doslej je režiser prejel več kot 70 mednarodnih nagrad, so še zapisali organizatorji Sarajevskega filmskega festivala.
 

Komentarji: