Pet zlatih za Nolanovega Oppenheimerja

Za najboljšo igralko je bila razglašena Lily Gladstone (Morilci cvetne lune), s čimer je postala prva domorodka s to nagrado.
Fotografija: Christopher Nolan in Emma Thomas. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters
Odpri galerijo
Christopher Nolan in Emma Thomas. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters

Ugibanj, katera od filmskih uspešnic lanskega leta - Barbie ali Oppenheimer – bo prejela več zlatih globusov, so končana. Na sinočnji podelitvi v Los Angelesu je prepričljivo zmagala biografska drama Oppenheimer, ki je osvojila kar pet nagrad, na televizijski sceni pa je slavila serija Nasledstvo. A tudi ustvarjalci fantazijske komedije Barbie niso ostali povsem praznih rok. Na odgovor, ali se bo trend, ki ga praviloma napovejo zlati globusi, nadaljeval tudi na oskarjih, bo treba počakati do marca.

Ustvarjalci biografske drame o jedrskem fiziku, t. i. očetu atomske bombe J. Robertu Oppenheimerju, in ozadju nastajanja apokaliptičnega orožja, so lahko nadvse zadovoljni, saj so se morali na odru pokloniti kar petkrat. Žirija jih je nagradila z zlatim globusom za najboljši dramski film, Christopher Nolan je bil razglašen za najboljšega režiserja in to prvič v karieri, Cillian Murphy, ki je v drami odigral glavno vlogo, pa je prejel nagrado za najboljšega igralca. Njegov kolega Robert Downey Jr. je za upodobitev uradnika ameriške vlade Lewisa Straussa dobil priznanje za najboljšo stransko vlogo, podelili pa so jim tudi nagrado za najboljšo glasbo. Murphy je v zahvali Nolana, ki velja za enega najdonosnejših filmskih ustvarjalcev, označil za vizionarskega režiserja in se poklonil njegovi strogosti, osredotočenosti in predanosti. Sicer pa Nolan ne slovi le kot komercialno uspešen režiser, ampak zna navdušiti tudi zahtevnejšo publiko, pa naj gre za akcijo, dramo ali znanstveno fantastiko. Zaslovel je s temačnejšo različico Batmana, trilogijo Vitez teme, 2019 pa je zaradi umetniških dosežkov, med katerimi so Insomnia, Dunkirk, Tenet, Izvor, Medzvezdje in drugi, dobil red britanskega imperija.

Pričakovanja, da bo duhovita komedija Barbie v režiji Grete Gerwig osvojila zlati globus, se niso uresničila. Se bo pa film v zgodovino teh nagrad vpisal kot prvi prejemnik zlatega globusa za dobičkonosnost. Letos so namreč uvedli novo kategorijo, ki je namenjena povečanju prepoznavnosti komercialno uspešnih filmov, saj združuje kinematografske dosežke in uspehe v blagajnah kinodvoran. Barbie in Oppenheimer, ki so ju v kinematografih začeli prikazovati skoraj istočasno, a si ne bi mogla biti bolj različna, sta ustvarila kulturni fenomen, ki so ga poimenovali Barbenheimer. Lani sta podirala rekorde. Nolanov film je zaslužil več kot 890 milijonov dolarjev, še precej bolje pa se odrezala Barbie, ki je ustvarjalcem prinesla kar 1,4 milijarde dolarjev.

Sarah Snook, Matthew Macfadyen in Kieran Culkin FOTO: Mario Anzuoni/Reuters
Sarah Snook, Matthew Macfadyen in Kieran Culkin FOTO: Mario Anzuoni/Reuters

Serija Nasledstvo, narejena na podlagi televizijskega imperija avstralskega mogotca Ruperta Murdocha, ki je revolucionarno spremenil ameriško televizijsko novinarstvo, je slavila v svoji kategoriji. Osvojila je zlati globus za najboljšo televizijsko dramo, nagrade pa so dobili tudi zvezdniki serije Sarah Snook, Kieran Culkin in Matthew Macfadyen.

Letošnjo prireditev je vodil filipinsko-ameriški komik Jo Koy, med podeljevalci pa so bili znane in slavne osebnosti, kot so Oprah Winfrey, Florence Pugh, America Ferrera, Michelle Yeoh, Daniel Kaluuya in Will Ferrell.

Na slovesnosti so skupno podelili kar 27 nagrad. Nagradi za najboljši scenarij in najboljši film v neangleškem jeziku je prejela francoska drama Anatomija padca. Režiserka in soscenaristka Justine Triet je ob tem izjavila, da je nerealno dobiti dve nagradi, še posebej za scenarij, v kategoriji, v kateri so bili nominirani tudi Scorsese, Nolan in Greta Gerwig.

Po dve nagradi so prejeli še Zadržki in Reveži ter eno Morilci cvetne lune Martina Scorseseja. Zvezdnica slednjega Lily Gladstone je bila razglašena za najboljšo dramsko igralko, s čimer je postala prva domorodka z nagrado zlati globus.

V kategoriji komedija ali muzikal je Barbie premagal film Nesrečna bitja, ki je Emmi Stone prinesel tudi globus za najboljšo igralko. Deček in čaplja Hajaa Mijazakija je bil nagrajen kot najboljši animirani film. Med televizijskimi globusi je poleg Nasledstva nagrade pobirala serija Medved, ki je dobila največ zlatih globusov v kategoriji komedija, a ne za najboljšo komično serijo, tega je dobila serija Beef.

Prvič so podelili tudi nagrado za najboljši stand-up nastop. Dobil jo je Ricky Gervais, ki je podelitev zlatih globusov v preteklosti vodil tudi sam. 

Komentarji: