Olmo Omerzu v Karlovyh Varyh nagrajen za režijo

Opažena je bila tudi Sonja Prosenc, druga slovenska režiserka v uradnem tekmovalnem programu. Za film Zgodovina ljubezni je dobila posebno omembo žirije.
Fotografija: Olmo Omerzu je za zgodbo, ki prikazuje proces spreminjanja naivnih sanj in iskanje nove perspektive realnosti, poleg nagrade za režijo dobil tudi posebno omembo ekumenske žirije. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Olmo Omerzu je za zgodbo, ki prikazuje proces spreminjanja naivnih sanj in iskanje nove perspektive realnosti, poleg nagrade za režijo dobil tudi posebno omembo ekumenske žirije. FOTO: AFP

Karlovy Vary - Slovenski režiser Olmo Omerzu je na 53. filmskem festivalu v Karlovyh Varyh prejel nagrado za režijo koprodukcije Zimske muhe. Opažena je bila tudi Sonja Prosenc, druga slovenska režiserka v uradnem tekmovalnem programu. Za film Zgodovina ljubezni je dobila posebno omembo žirije. Veliko nagrado kristalni globus je dobil romunski režiser Radu Jude.

Omerzu je za zgodbo, ki prikazuje proces spreminjanja naivnih sanj in iskanje nove perspektive realnosti, poleg nagrade za režijo - pred dvema letoma je isto nagrado v Karlovyh Varyh prejel Damjan Kozole za film Nočno življenje - dobil tudi posebno omembo ekumenske žirije, so po zaključni slovesnosti sporočili s festivala.

Njegov film ceste spremlja navihanega, samozavestnega Maro in malce čudaškega Heduša, ki se odpravita dogodivščinam naproti v ledena prostranstva. Pripoveduje o izmuzljivih vezeh fantovskega prijateljstva ter neukrotljivi želji po doživetjih. Nastal je v češko-slovensko-poljsko-slovaški koprodukciji.

Film Sonje Prosenc pa sledi Ivi, ki med žalovanjem za materjo, umrlo v nesreči, odkrije njeno skrivno razmerje z opernim dirigentom Erikom. Ko preboli prvo razočaranje in občutek izdaje, ugotovi, da lahko z Erikom deli svojo izgubo. Film je nastal kot prva koprodukcija med Slovenijo, Norveško in Italijo, z avtorji in igralci iz vseh treh držav.
 

Glavna nagrada romunskemu režiserju


Glavno nagrado žirije, kristalni globus, vreden 25.000 dolarjev, je prejel romunski režiser Radu Jude za koprodukcijski film I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians. Ljubljenec filmskih festivalov si je za naslov romunsko-češko-francosko-bolgarsko-nemške koprodukcije izbral izjavo iz političnega govora, ki je podprl brutalni pokol na vzhodni fronti Evrope med drugo svetovno vojno. Dogodek so nekateri zgodovinarji pozneje označili za predhodnika holokavsta.

Film je, kot je zapisal Hollywood Reporter, postavljen v današnjo Romunijo, njegov ton pa je igriv, kot je značilno za režiserja, ki se vsebini približa s svojim značilnim ironičnim humorjem in ostrim očesom za napačno, pomanjkljivo človečnost.

Posebno nagrado je žirija namenila melanholični argentinsko-brazilsko-francoski koprodukciji Sueno Florianopolis v režiji Ane Katz. Zgodba o prvi ljubezni, preteklih ljubimcih, usodnih srečanjih in bežnih radostih je dobila tudi nagrado mednarodnih kritikov (Fipresci), ker gre za "elegantno in kompleksno komedijo s subtilnim humorjem in močnimi karakterji", kot je zapisala žirija združenja. Žirija tekmovalnega programa pa je nagradila igralko iz tega filma Mercedes Moran.


Poklonili so se Milošu Formanu


V moški konkurenci je nagrado za najboljšega igralca dobil Moshe Folkenflik za vlogo v izraelskem filmu Geula (režija Joseph Madmony in Boaz Yehonatan Yacov) o človeku, ki gre skozi proces odrešenja in sprave, medtem ko poskuša rešiti svojo bolno hčer.

Za najboljši dokumentarni celovečerec je bil nagrajen znani dokumentarist ukrajinskega rodu Vitaly Mansky za svoj novi film Putin's Witnesses, portret o vzponu Vladimirja Putina na prelomu stoletja, v sekciji Vzhodno od Zahoda pa je slavila ruska režiserka Elizaveta Stishova za film Suleiman gora o odraslem moškem, ki mora ljubezen najprej izgubiti, da jo lahko najde.

Letošnja izdaja festivala se je poklonila nedavno preminulemu češkemu režiserju Milošu Formanu. Kristalni globus za izjemen umetniški doprinos k svetovni kinematografiji sta prejela igralec, režiser, scenarist, producent in glasbenik Tim Robbins ter producent, scenarist in režiser Barry Levinson.

Komentarji: