Rocketman: Parada kiča zleti v vesolje

Biografski film o britanskem glasbeniku Eltonu Johnu odseva tudi duh časa njegovega vzpona
Fotografija: Taron Egerton je povsem prepričljiv Elton John.
Foto: David Appleby/Paramount Pictures
Odpri galerijo
Taron Egerton je povsem prepričljiv Elton John. Foto: David Appleby/Paramount Pictures

Biografski film o Reginaldu Kennethu Dwightu, bolj znanem kot Elton John, ima številne vzporednice z lansko odlično sprejeto biografijo o britanskem pevcu skupine Queen Freddieju Mercuryju Bohemian Rhapsody. Ker pa je izšel za njim, ga je prvi tudi zasenčil.

Freddie in Elton sta bila tudi dobra prijatelja, slednji mu je stal ob strani tudi zadnje dni njegovega življenja. Oba sta kot homoseksualca, ki sta se začela prebijati konec šestdesetih let prejšnjega stoletja v Veliki Britaniji, hude notranje boje, kajti homoseksualnost takrat sicer ni bila več nezakonita, bila pa je družbeno še vedno težko sprejemljiva. Mnogim istospolno usmerjenim osebam, je bila umetnost okolje, kjer so se bolje počutili, kjer so lažje izražali svoje stiske. Vsekakor pa je bilo precej bolj sprejemljivo, stopiti na oder v oprijetih modrih pajkicah ter s pisanim perjem na glavi, kot pa če bi tak šel v službo na banko. Poleg prijateljevanja pa sta imela tudi skupnega menedžerja, zvitega Johna Reida, ki je bil svojčas tudi Eltonov ljubimec. Freddie in Elton sta tudi med sabo tekmovala v ekstravaganci in razuzdanosti.

Jamie Bell kot Bernie in Taron Egerton kot Elton John v filmu Rocketman. <br />
David Appleby/Paramount Pictures
Jamie Bell kot Bernie in Taron Egerton kot Elton John v filmu Rocketman. 
David Appleby/Paramount Pictures

 

Resnična fikcija


Film Rocketman je dejansko zasnovan na terapevtski izpovedi Eltona Herculesa Johna, ki je vmes postal še sir, in nas popelje v različna obdobja njegovega življenja, predvsem pa prinese bogate, včasih tudi fantazijske prizore, ki zgolj poudarijo izjemnost neke glasbene kariere. Izrednost umetnika je običajno izraz izjemnosti pa tudi zapletenosti njegove osebnosti. Ustvarjalnost spodbujajo notranji boji in te je Elton John bil celo življenje. Izkazal se je z življenjem tipičnega rockovskega zvezdnika; preveč seksa, droge in glasbe, ter dvomov glede spolne identitete. Preden se je poročil z moškim je bil štiri leta poročen z nemško zvočno tehnico Renate Blauel, po ločitvi pa sta z Davidom Furnishom, ki je svojčas delal v oglaševanju, sedaj pa je filmar, podpisala civilno zvezo, tisti dan, da ko je ta postala legalna v Veliki Britaniji in se devet let kasneje tudi poročila.

David Furnish in Elton John na premieri filma Rocketman v Cannesu.<br />
Foto: Serge Arnal
David Furnish in Elton John na premieri filma Rocketman v Cannesu.
Foto: Serge Arnal

 

Ljubezen različnih barv


Homoseksualnost pa očitno ni bila ovira za sodelovanje z besedilopiscem Bernijem Taupinom, kajti treba se je zavedati, da je glasbena pojava znana kot Elton John v bistvu duet. S tihim partnerjem Taupinom sta napisala obilico svetovnih uspešnic. Med njimi tudi naslovno pesem Rocketman, ki je po eni strani bila odmev na Bowiejevo Space Oddity, po drugi pa v precejšnji meri opevala vse večjo običajnost astronavtske službe. Nastala naj bi kot glasbena različica kratke zgodbe The Rocket Man iz zbirke zgodb The Illustrated Man velikana znanstvene fantastike Rayja Bradburyja. Lahko pa jo tudi razumemo kot prispodobo njegovega velikanskega uspeha in izolacije, ki ti je prinese enormna slava in prepoznavnost.
Rocketman je zagotovo precej avtobiografski film, kajti Elton John je bil izvršni producent, njegov mož David Furnish pa producent. Glede na to, da vsebuje precej mučnih scen, na eni strani, in kar nekaj fantazijskih izpadov na drugi, sicer ne (z)vemo, kakšna je resnica. To pa niti ni tako pomembno, kajti tako glasbenik na odru, kot film kot tak, p(r)odajata fikcijo, pa naj je še tako resnična.



Komentarji: