TV namig: Vodja

Pozno zvečer bo na sporedu premiera nagrajenega hrvaškega dokumentarca o poslovnem imperiju hrvaške družine Todorić. 

Objavljeno
16. julij 2019 00.00
Posodobljeno
16. julij 2019 00.00
Vodja 06.09.2018., London - Ivica Todoric u pratnji svog odvjetnickog tima Jadranke Slokovic i Cherie Blair dosao je na Visoki sud Royal Courts of Justice gdje je zakazano rociste o njegovom izrucenju Hrvatskoj. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL Foto Goran Stanzl/pixsell Pixsell
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Torek, 16. julija

 

Vodja: Kino ob 23.35 (Premiera)


Gazda. Hrvaška, 2016. Režija: Dario Juričan. Dokumentarni film. 80 minut.


Ljudevit Juričan je 40 let delal v Konzumu in bil je vrstnik dolgoletnega delodajalca Ivice Todorića. Oba sta srednjo šolo končala v Zagrebu in oba sta leta 1976 dobila otroka. Ivica hči Ivo, Ljudevit pa sina Daria. Dario je pred leti želel narediti intervju z očetovim delodajalcem, a ta ni pristal. Zato se je Dario odločil o njem posneti film.

Zgodba govori o poslovnem imperiju najbogatejše hrvaške družine Todorić. Režiser želi osvetliti nekatere sporne dogodke, kot je privatizacija nekdanjih družbenih podjetij Jamnica in Unikonzum, ki so bila prodana Agrokorju. Ne izogne se niti povezavam s pomembnimi obrazi iz hrvaške politike, predvsem iz vrst stranke HDZ, ter omeni tudi zagrebškega župana Milana Bandića. 

Film je leta 2017 na Puljskem festivalu dobil priznanje za najboljši dolgometražni dokumentarni film.

Dario Juričan je lani posnel še drugi dokumentarec Vodja: Začetek, ki govori o debaklu hrvaške tranzicije, privatizacije in pravosodja pred Agrokorjem.