TV namiga: Codelli in Severina

Nocoj premiera igrano-dokumentarnega filma o malo znani afriški avanturi znamenitega slovenskega izumitelja, barona Antona Codellija, prvi daljši intervju v Sloveniji pa ima tudi hrvaška diva Severina Kojić.
Fotografija: Codelli. Foto Press
Odpri galerijo
Codelli. Foto Press

Torek, 11. junija

 

Codelli: TVS 1 ob 20.05 (Premiera)



Slovenija, 2017. Režija: Miha Čelar. Igrajo: Primož Bezjak, Doroteja Nadrah, Katarina Stegnar, Mojca Fatur. Igrano-dokumentarni film. 85 minut.

To je film o malo znani afriški avanturi znamenitega slovenskega izumitelja, barona Antona Codellija, znanega tudi po tem, da je leta 1898 v Ljubljano pripeljal prvi avtomobil. 

V filmu izvemo, da je Codelli med letoma 1910 in 1915 v afriškem Togu sredi džungle zgradil radiotelegrafsko postajo, s katero je prvi na svetu vzpostavil brezžično povezavo med Afriko in Evropo. 

Leta 1912 je v Togu s filmskim pionirjem Hansom Schomburgkom osnoval filmsko produkcijo. Posnela sta nekaj dokumentarcev in Belo boginjo iz Wangore, enega prvih igranih filmov, kadar koli posnetih v Afriki. 

V dokumentarnem delu se ekipa z igralcem Primožem Bezjakom in tremi Codellijevimi potomkami odpravi po sledeh izginulega filma, v igranem delu pa avtorji v slogu nemega filma in ob spremljavi dueta Silence oživijo šeststo fotografij iz baronove osebne zbirke.

 

Od blizu: Severina Kojić: TVS 2 ob 20.55


Od blizu. Foto Adrian Pregelj
Od blizu. Foto Adrian Pregelj


Slovenija, 2019. Voditeljica: Vesna Milek. Pogovorna oddaja

Sedeminštiridesetletna Splitčanka s tridesetletno glasbeno kariero in enajstimi studijskimi albumi (med njimi so  Dalmatinka, Trava zelena, Moja stvar, Djevojka sa sela, Zdravo Marijo) velja za eno največjih pop ikon na ozemlju nekdanje Jugoslavije. 
Nekateri jo vidijo kot Marilyn Monroe, drugi kot balkansko Madonno, saj je preigrala vse mogoče podobe in vloge: od seks simbola do zapeljivke, od Marije Magdalene do pretepene ženske in mučenice. 

Je estradnica, ki je svojo popularnost izkoristila tudi za rušenje predsodkov, hkrati pa je bila muza mednarodno uspešnih umetnikov, kot so Goran Bregović, slikar Dimitrije Popović, skladatelj Matija Dedić in slovenski gledališki režoser Tomaž Pandur, za katerega je nekoč rekla: »Zelo pogrešam Tomaža. Ko se navadiš na delo z režiserjem svetovnega kova, ni lahko iti naprej. Tomaž je bil tudi čudovit človek, zelo ga pogrešam kot prijatelja.« 

Vesna Milek se od blizu pogovarja s Severino Kojić v prvem daljšem televizijskem intervjuju v Sloveniji.

Komentarji: