TV namiga: Leto nasilja in Diplomiranec

Chandorjev film prikazuje življenje v ameriški svetovljanski metropoli v 80. letih, ko je mestu vladal kriminal. Nicholsova klasika pa se zazre za spolirano fasado ameriškega malomeščanstva. Oba filma pa odlikujejo odlični igralski performansi.
Fotografija: Leto nasilja. Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Leto nasilja. Foto Tv Slo

Petek, 12. aprila

 

Leto nasilja: TVS 2 ob 21.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)

A Most Violent Year. ZDA/ZAE, 2014. Režija: J.C. Chandor. Igrajo: Oscar Isaac, Jessica Chastain, Elyes Gabel, Lorna Pruce. Kriminalka/drama. 125 minut. 

Leta 1981 se je v New Yorku zgodilo največ kriminalnih dejanj. V takih razmerah se priseljenec Abel Morales trudi nad vodo obdržati svoje podjetje, ki se ukvarja s prodajo naftnih derivatov. A njegove cisterne so zadnje čase tarča napadov. Poleg teh težav ga zaradi finančnih malverzacij preiskuje tudi tožilec.

Pod napet in stilsko dovršen film se podpisuje eden bolj zanimivih ameriških režiserjev J.C. Chandor (Vse je izgubljeno, Naklepno tveganje), zato bi si film gotovo zaslužil več pozornosti in obiska v kinodvoranah. Posebej ga odlikuje igra in pristen prikaz temačne atmosfere na ulicah New Yorka tistega časa. 

Večino grafitov v filmu so kasneje dodali digitalno, gre pa za kopije resničnih grafitov iz 70. in 80. let. Kjer so avtorji znani, so te tudi povprašali za dovoljenje. Leta 1981 je bilo v New Yorku 2166 umorov, leta 2013 pa je bilo na primer 648 umorjenih. Četrt Williamsburg v Brooklynu, kjer je bilo nekoč največ kriminala, je danes hipsterski okoliš, poln trendovskih lokalov.

 

Diplomiranec: Pop TV ob 23.50

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Diplomiranec. Foto Pro Plus
Diplomiranec. Foto Pro Plus


Graduate. ZDA, 1967. Režija: Mike Nichols. Igrajo: Anne Bancroft, Dustin Hoffman, Katharine Ross, William Daniels. Komična romantična Drama. 106 minut.

Benjamin Braddock, ki je pravkar diplomiral, se vrne domov, k premožnim staršem v predmestje. Tam se zaplete z ženo očetovega poslovnega partnerja, privlačno, a nevrotično gospo Robinson, ki ga prepriča, da jo zapelje domov, tam pa ga zapelje ona.

Glasba in igralske predstave veliko pripomoreta k temu, da je Diplomiranec film o odraščanju za vsako novo generacijo. Odličen portret praznine za spolirano fasado malomeščanske družbe si je priuslužil oskarja za režijo, bil pa je nominiran še za najboljši film, glavno moško vlogo, glavno žensko vlogo, stransko žensko vlogo, scenarij in fotografijo.

Komentarji: