TV namiga: Vojna dronov in Primer Adnana Syeda

Na programu Kino vas čaka triler, ki postavlja vprašanja o moralnosti ameriške vojske, na HBO pa dokumentarec o primeru umora, ki so ga ponovno odprli zaradi priljubljenega podcasta. 
Fotografija: Vojna dronov Foto Press
Odpri galerijo
Vojna dronov Foto Press

Četrtek, 18. aprila

 

Vojna dronov: Kino ob 21.50

Vikendova ocena: 4 (od 5)


Good Kill. ZDA, 2014, Režija: Andrew Niccol. Igrajo: Ethan Hawke, Bruce Greenwood, January Jones, Zoë Kravitz. Triler/drama. 102 minuti.
Majorja Toma Egana po številnih misijah v Afganistanu rekrutirajo za delo pri napadih z brezpilotnimi droni, ki jih upravljajo iz vojaškega oporišča v Las Vegasu. Ko poveljstvo prevzame Cia in jim naroča dvomljive uboje terorističnih skupin po vsem svetu, začnejo Egan in njegovi sodelavci dvomiti o moralnosti vojskovanja iz varnega zavetja.
Film ne poveličuje ameriške vojske, ampak je v ospredju prav (ne)moralnost njihovega početja. Prav tako ne postreže z množico eksplozij, ki ponavadi zapolnijo minutažo podobnih filmov, tako da gledalca pritegne predvsem s čvrsto režijo in prepričljivo igro.


Primer Adnana Syeda: HBO ob 21.30 in 22.40


The Case Against Adnan Syed. ZDA, 2019. 1. sezona. 1–2/4. Igrajo: Luke Brindle-Khym, Rabia Chaudry, Saad Chaudry. Dokumentarna miniserija.
Resnična zgodba srednješolca, ki so ga zaradi umora nekdanjega dekleta leta 1999 obsodili na zaporno kazen, nato pa so zaradi izjemno priljubljenega podcasta na to temo preiskovalne oblasti vnovič odprle primer. Serija z znanimi dejstvi predstavlja zgodbo.

Komentarji: