TV namigi: Ameriška pastorala, Krasni kras in Glasbeni svet Andréja Rieuja

Danes so na sporedu tri premiere: najprej domači dokumentarec o raziskovanju štirih slovenskih krasoslovcev, nato režijski prvenec Ewana McGregorja, ki je ufilmil delo Philipa Rotha, in nato še prvi del druge sezone o  nizozemskem violinistu in dirigentu.
Fotografija: Foto TVS
Odpri galerijo
Foto TVS

Sreda, 3. aprila

 

Ameriška pastorala: TVS 1 ob 20.05 (Premiera)

Vikendova ocena: 3 (od 5)


American Pastoral. ZDA, 2016. Režija: Ewan McGregor. Igrajo: Ewan McGregor, Jennifer Connelly, Dakota Fanning. Drama. 108 minut.
Za svoj režijski prvenec si je igralec Ewan McGregor morda obul malo prevelike čevlje. Epsko s Pulitzerjem nagrajeno delo Philipa Rotha, ki skozi zgodbo očeta, čigar navidezno življenje razpade, ko hčerka postane nasilna politična aktivistka, pokaže Ameriko od konca vojne pa do Vietnama, pač ni lahko preliti v film.

McGregor se trudi ostati zvest besedilu, a pri tem namesto z globino postreže s sterilnostjo. Prepričljiv je le del, ko se oče sprašuje, kako je lahko jecljajoča deklica, ki jo je držal v naročju, odrasla v nekoga, ki podtika bombe ...

V pogovoru z Nicole Kidman za Variety je Ewan McGregor šaljivo dejal: »Vložil sem 18 mesecev svojega življenja v film, ki ga je šlo v kino gledat 18 ljudi.« Potem je dodal še, da je tokrat prvič spoznal, kako težko je, če film ni uspešen: »Prej mi to kot igralcu ni bilo pomembno, rekel sem si, da je bila zame to vseeno bogata izkušnja, zdaj pa sem videl, kako težko je za ustvarjalca, če ljudje ne gredo gledat njegovega filma.«

 

Krasni Kras: TVS 1 ob 17.25 (Premiera)


Foto TVS
Foto TVS


Slovenija, 2019. Režija: Ita Obersnu. Dokumentarni film.
Slovenija je matična država Krasa in krasoslovnega klasičnega krasa. Skoraj polovica države je kraške, zato ni presenetljivo, da je Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU eno od vodilnih mednarodnih raziskovalnih in študijskih krasoslovnih središč. Pod okriljem Univerze v Novi Gorici izvajajo doktorski študij krasoslovja, ki je edini tovrstni na svetu in obenem tudi Krasoslovno študijsko središče Unesca. 

Ekipa TV Slovenija je posnela odpravo in raziskovanje štirih slovenskih krasoslovcev v Altaju v Sibiriji. Film prikazuje raziskovanje škrapelj, ki razkrivajo svojevrstno in prvič opisano oblikovanje kraškega površja, značilnega za podnebne razmere v Altaju, natančno proučevanje marmorizirane kamnine in oblik na njej, proučevanje podzemeljske favne in ekoloških značilnosti krasa. Posebno pozornost pa so posvetili tudi vodam, ki oblikujejo kras.
 

Glasbeni svet Andréja Rieuja: TVS 2 ob 22.55  (Premiera)


André Rieu. Foto TVS
André Rieu. Foto TVS


Andre Rieu: Welcome to My World. VB, 2017. 2. sezona. 1/10. Glasbeno-dokumentarna serija.
André Léon Marie Nicolas Rieu, nizozemski violinist in dirigent, bo 1. oktobra letos dopolnil 70 let. A to ga ne ovira pri glasbenem delovanju, saj je še vedno izjemno aktiven. Je lastnik Orkestra Johanna Straussa, največjega zasebnega orkestra na svetu. Z njim je dosegel svetovno slavo, vsako leto pa z večmesečno turnejo obkroži svet.

Komentarji: