TV namigi: Ne pozabi, Studio 3, Naravna čudesa Zemlje ...

Christopher Plummer v drami Ne pozabi skuša najti mučitelja iz taborišča, v dokumentarni seriji so predstavljena čudesa, ki svojim prebivalcem postavljajo skrajne preizkušnje, v Tarči o nasilju v vrtcu.
Fotografija: Ne pozabi (Remember, 2015) Foto Tvs
Odpri galerijo
Ne pozabi (Remember, 2015) Foto Tvs

Četrtek, 11. oktobra


Ne pozabi: TVS 2 ob 21.30 (Premiera)

Vikendova ocena: 3 (od 5)

Remember. Koprodukcija, 2015. Režija: Atom Egoyan. Igrajo: Christopher Plummer, Bruno Ganz, Jürgen Prochnow, Martin Landau. Drama/triler. 94 minut.
Zev Guttman (Christopher Plummer) je star 89 let, dementen in živi v domu za ostarele v New Yorku. Po smrti žene Ruth ga čedalje bolj preganjajo spomini na taborišče Auschwitz. Kolega v domu, ki je prav tako preživel Auschwitz, Max, ga opomni, da je njun mučitelj Otto Wallisch še vedno živ in da živi pod lažnim imenom Rudy Kurlander. Center Simona Wiesenthala je našel štiri moške s tem imenom, a le Zev in Max bi lahko prepoznala pravega Wallischa. Kljub starosti in demenci se Zev s pomočjo natančno napisanih Maxovih navodil odpravi poiskat mučitelja iz druge svetovne vojne ...

Scenarist Benjamin August pravi, da je film napisal z mislijo na to, da imajo starejši igralci zadnje čase zelo malo igralskih priložnosti. A kljub odlični igri glavnega protagonista in uglednemu režiserju film deluje preveč eksploativno in na trenutke ceneno, da bi ga lahko šteli za resnični opomnik na holokavst.
 

Tarča, Globus, Točka preloma: TVS 1 ob 20.00


Slovenija, 2018. Vodijo: Erika Žnidaršič, Mojca Širok, Janja Koren. Aktualno-informativna oddaja.​
V Tarči o novih ozadjih dogajanja v nelegalnem ljubljanskem zasebnem zavodu za varstvo otrok. Posnetki surovega ravnanja so pretresli slovensko javnost. Kako se je kaj takšnega sploh lahko zgodilo in kako v prihodnje to preprečiti?

V Globusu: Evropa na valu populizma, globalna trenja med ZDA in Kitajsko, Putinova Rusija, spori s Hrvaško – kakšno zunanjepolitično strategijo sploh ima Slovenija in kako učinkovita je slovenska diplomacija? V pogovoru z zunanjim ministrom Mirom Cerarjem.

V Točki preloma o medijskem trgu v Sloveniji - katere televizijske in časopisne hiše povečujejo prihodke in dobiček, katerim gre slabše? Kako je razdeljen oglaševalski kolač?
 

Naravna čudesa Zemlje: TVS 2 ob 20.00 (Premiera)


Naravna čudesa Zemlje Foto Press
Naravna čudesa Zemlje Foto Press


Earth's Natural Wonders. VB, 2015. 1/3. Dokumentarna serija. 
Predstavljena so naravna čudesa, ki svojim prebivalcem postavljajo skrajne preizkušnje. Mladi šerpa mora pod Everestom prečkati ledeni slap, v Velikem kanjonu si naravovarstveniki obupano prizadevajo za preživetje zadnjih ameriških kondorjev, pod Kilimandžarom v Tanzaniji pa se morajo kmetje bojevati s sloni. Odločajo človekova sposobnost prilagoditve, njegov pogum in iznajdljivost.
 

Cmok cmok, bang bang: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Cmok cmok, bang bang Foto Pro Plus
Cmok cmok, bang bang Foto Pro Plus


Kiss Kiss Bang Bang. ZDA, 2005. Režija: Shane Black. Igrajo: Robert Downey Jr., Val Kilmer, Michelle Monaghan, Corbin Bernsen, Larry Miller. Akcijski triler/komedija. 103 minute.
Režijski prvenec scenarista Smrtonosnega orožja in Poljuba za lahko noč je mešanica stiliziranega nasilja in sarkastičnih enovrstičnic s svetlobno hitrim tempom, kar odtehta marsikatero luknjo v zgodbi, zato je bolj smiselno kakor ugibati, kam pes taco moli, uživati ob igralskih bravurah Roberta Downeyja jr. in seksapilnosti Michelle Monaghan.

Downey je nepomemben lopov v New Yorku, ki na begu pred policijo vdre na avdicijo, kjer ga razglasijo za odkritje in pošljejo v L.A. Tam naj bi ga zasebni detektiv Gay Perry (Val Kilmer) pripravil na vlogo detektiva. A stvari se seveda zapletejo ...

Komentarji: