TV namigi: Ponoreli hormoni, Sveta gora, Nadia Comăneci ...

Je menopavza normalno stanje ali bolezen, ki se jo zdravi, se sprašuje nemški dokumentarec? Nocoj še dva športno obarvana dokumentarca: o alpinistih pod plazom v Himalaji in o telovadki pod diktatorskim režimom ... 
Fotografija: Ponoreli hormoni Foto Press
Odpri galerijo
Ponoreli hormoni Foto Press

Torek, 18. decembra


Ponoreli hormoni – moški in ženske v srednjih letih: TVS 2 ob 20.00 (Premiera)


Verrückte Hormone – Frauen und Männer in den Wechseljahren. Nemčija, 2017. Avtorja: Reinhild Dettmer-Finke, Claudia Dejá. Dokumentarna oddaja. 52 minut.
Skoraj vsaka ženska, ki vstopi v menopavzo, se vpraša, kaj se dogaja z mano in kako naj to kar najbolje prenesem? To vprašanje je odprlo celoten trg zdravil in pripravkov, ki dajejo vtis, da je menopavza bolezen, ki se jo lahko zdravi.

Dokumentarec predstavlja nova dognanja iz raziskav o menopavzi in skuša odgovoriti na vprašanja, kot je: Kaj prinašajo hormonske terapije in zdravila – so nuja ali izmišljeni vrelec mladosti? A dokumentarec se ne osredotoči le na ženske, ampak preveri tudi, kako hormonske spremembe vplivajo na moške.

Pri večini žensk menopavza nastopi med 45. in 55. letom. Za začetek menopavze se šteje, ko je ženska 12 mesecev brez menstruacije. Eden najpogostejših spremljevalcev menopavze so vročinski valovi, ki jih doživi kar 75 odstotkov žensk. Ena resnejših posledic pa je zmanjšanje gostote kosti zaradi izgube estrogena, kar lahko privede do osteoporoze.
 

Sveta gora: TVS 1 ob 20.05 (Premiera)


Reinhold Messner Foto Press
Reinhold Messner Foto Press


Holy Mountain. Nemčija, 2018. Režija: Reinhold Messner. Dokumentarno-igrani film. 80 min.
Leta 1979 se je skupina mladih novozelandskih alpinistov pod vodstvom Petra Hillaryja odločila osvojiti vrh 6828 metrov visoke gore Ama Dablam, ki med domačini velja za sveto. Enake načrte je imela tudi odprava Reinholda Messnerja, nato pa se je z gore utrgal plaz ...

Preverjeno: Pop TV ob 21.55


Slovenija, 2018. Vodi: Alenka Arko. Aktualno-informativna oddaja.
Predstavili bodo stiske starejših in bolnih, ki lahko tudi več mesecev čakajo na pomoč na domu. Kako to bolje urediti, kakšne so cene pomoči na domu in zakaj so tako velike razlike med občinami?

Preverili so ponudbo lepotne industrije. Kako se lahko na hitro polepšamo in pomladimo ter koliko to stane?

Bili pa so tudi na obisku v Ženevi pri predsedniku UEFA, Aleksandru Čeferinu.

Nadia Comăneci – telovadka in diktator: TVS 2 ob 22.30 (Premiera)


Nadia Comaneci Foto Press
Nadia Comaneci Foto Press


Nadia Comăneci: la gymnaste et le dictateur. Francija/Romunija, 2016. Dokumentarna oddaja. 57 minut.
Oddaja razkriva življenje dvakratne svetovne, devetkratne evropske prvakinje in petkratne olimpijske zmagovalke v obubožani Romuniji, odnos s kontroverznim trenerjem Bélo Károlyijem ter prebeg prek Madžarske v ZDA. Slovita telovadka se je med športne legende zapisala na OI leta 1976 v Montrealu, ko je bila stara 14 let.

Komentarji: