TV namigi: Resnični Jezus iz Nazareta, Bacek Jon in Preverjeno

Igralec Robert Powell, ki je zaslovel z vlogo Jezusa, se je podal v Sveto deželo spoznat moža, ki ga je igral. Popoldne priporočamo filmskega Backa Jona, v oddaji Preverjeno pa so se odpravili na Camino.
Fotografija: Resnični Jezus iz Nazareta Foto Tvs
Odpri galerijo
Resnični Jezus iz Nazareta Foto Tvs

Torek, 25. decembra

 

Resnični Jezus iz Nazareta: TVS 2 ob 20.00 (Premiera)


The Real Jesus of Nazareth. ZDA, 2017. 1/4. Dokumentarna miniserija. 
Igralec Robert Powell je zaslovel z vlogo Jezusa v Zeffirellijevi stvaritvi Jezus iz Nazareta v poznih 70. letih, zdaj, štiri desetletja kasneje pa se je odpravil v Sveto deželo, da bi pobliže spoznal moža, ki ga je igral. S pomočjo evangelijev ter zgodovinarjev in arheologov je skušal odkriti več o Jezusovih mladih letih, o začetku njegovega poučevanja, o njegovi smrti in o vstajenju, v katerega verjamejo kristjani.

Miniserija ne prinaša posebnih odkritij in verjetno ne bo nikogar pripravila do tega, da bo spremenil svoje mnenje, kakršno koli že je, je pa Powell prijeten voditelj in sogovornik. Robert Powell se takole spominja svoje slavne vloge Jezusa: »Pred snemanjem me vera ni zanimala in o Jezusu nisem imel mnenja. Moje vedenje o njem je bilo zelo površno in nezrelo. Vedel sem, da to ne bo dovolj za vlogo, zato sem se lotil in prebral celo Sveto pismo in ga analiziral. Zdaj verjamem v Kristusa in njegovo božanskost.«
 

Bacek Jon film: TVS 1 ob 14.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)


Shaun the Sheep the Movie. VB/Francija, 2015. Režija: Mark Burton in Richard Starzak. Animirana komedija. 85 minut.
Jon je neugnana ovčica, ki živi na kmetiji pod zgolj teoretičnim nadzorom kmeta in Bitzerja, neučinkovitega ovčarskega psa. Bacek Jon se dolgočasi, zato skuje pretkan načrt: omisli si prost dan! A dogodki uidejo z vajeti in Jonova navihanost povzroči, da nebogljenega kmeta odstranijo s kmetije. Jon se mora s pomočjo črede prvič odpraviti v velemesto, da bi skupaj rešili kmeta.

Tudi v celovečernem formatu priljubljene risanke gre še zmeraj gre za zgodbo o navihanem backu, delovnem psu in napol slepem kmetu, ki se zapletajo v norčije, a imajo zaradi dolžine več manevrskega prostora in tudi drugačen način pripovedi zgodbe. Zgodba filma je sveža in ne zgolj venček pustolovščin iz serije, šale so kompleksne in vsebujejo še kak dodaten element za odrasle spremljevalce, povečini povezan s kultnimi filmi (Ko jagenjčki obmolknejo, Možje X, Rt strahu …) in sodobnimi tehnologijami, a Bacek Jon še naprej ostaja zvest svojemu primarnemu, otroškemu občinstvu. Seveda že zaradi dolžine celovečerni film ni primeren za vse malčke, ki uživajo ob kratkih risankah. Dodatna težava so lahko napete scene, v katerih je Jon v nevarnosti, saj so bili nekateri otroci v kinu resnično prestrašeni. Tako je priporočena starost 4+ povsem primerna.

Preverjeno: Pop TV ob 21.40


Slovenija, 2018. Vodi: Alenka Arko. Aktualno-informativna oddaja.
Ekipa oddaje‎ se je odpravila po El Caminu, eni najznamenitejših romarskih in pohodniških poti na svetu, ki je dolga okoli 800 kilometrov. Srečevali so ljudi z vsega sveta, mnoge od njih s pretresljivimi osebnimi zgodbami. Na to pot, ki marsikoga spremeni za vedno, se podaja tudi vedno več Slovencev – nekateri bodo povedali, kaj vse so doživeli na poti.

Komentarji: