TV namigi: Salman Rushdie, Lahko noč in srečno, Preverjeno

S pisateljem, nad katerim že tri desetletja visi fatva, so se pogovarjali na njegovem domu v New Yorku. Priporočamo Clooneyjevo lekcijo o tem, kaj je novinarstvo. V Preverjenem pa o novi avtobusni postaji, o tekstilni industriji in o operi.
Fotografija: Salman Rushdie, s smrtjo za petami. Foto TVS
Odpri galerijo
Salman Rushdie, s smrtjo za petami. Foto TVS

Torek, 29. januarja

 

Salman Rushdie, s smrtjo za petami: TVS 1 ob 20.55 (Premiera)


Salman Rushdie, Death on a Trail. Francija, 2018. Režija: William Karel. Dokumentarni film. 52 minut. 
Februarja 1989 je iranski verski voditelj ajatola Homeini nad britanskim pisateljem indijskega rodu Salmanom Rushdiejem zaradi njegove knjige Satanski stihi razglasil fatvo, ki je terjala njegovo smrt. S tem se je za Rushdieja začelo življenje nenehnega skrivanja, selitev in lažnih identitet, v prvih desetih letih je na primer zamenjal kar 56 domov.

Film prikaže njegovo življenje od Mumbaja, kjer je preživel mladost, prek študentskih let v Cambridgeu, do 15-letnega skrivanja. Prepleta redko videne arhivske posnetke z ekskluzivnim intervjujem, ki je nedavno nastal na Rushdiejevem domu blizu znamenitega trga Union Square v New Yorku, v katerem med drugim opiše tudi današnjo situacijo v obdobju Donalda Trumpa in lažnih novic.

V zadnji knjigi Zlata hiša (2017) piše o ameriškem življenju v času Obamovega predsednikovanja, dotakne pa se tudi Trumpa, »preračunljivega neotesanca do medijev z nenavadno barvo las«.
 

Lahko noč in srečno: Planet 2 ob 20.00

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Lahko noč in srečno. Foto Pro Plus
Lahko noč in srečno. Foto Pro Plus


Good Night, and Good Luck. ZDA, 2005. ČB. Režija: George Clooney. Igrajo: George Clooney, Patricia Clarkson, Jeff Daniels. Drama. 93 min.
Lov na domnevne komuniste in njihove privržence, ki je v petdesetih potekal pod taktirko neizprosnega senatorja Josepha McCarthyja, je popolnoma ohromil ameriško ustavno pravico številka ena, svobodo govora. Temu sta se drzno uprla televizijski novinar in napovedovalec Edward R. Murrow (David Strathairn) in njegov producent Fred Friendly (George Clooney), ki sta kljub državnem terorju sledila svojim moralnim prepričanjem. Kje je meja med nesoglasjem in simpatiziranjem, med preiskovanjem in preganjanjem, med svobodo govora in spretno zamaskirano diktaturo, se sprašuje film soscenarista, igralca in režiserja Georgea Clooneyja.

Lahko noč in srečno je prvovrstna lekcija iz nabrušene novinarske retorike, oster družbenokritični vpogled v kršitev temeljnih človekovih pravic in enkratna študija o moči in odgovornostih, ki jih s seboj prinašajo množični mediji. Film, poln cigaretnega dima, noirovske drže, brezhibnih dialoških partij, nepozabnih igralskih stvaritev in zelo stilskih režijskih prijemov ...
 

Preverjeno: Pop TV ob 21.50


Slovenija, 2018. Vodi: Alenka Arko. Aktualno-informativna oddaja.
Glavna avtobusna postaja v Ljubljani je videti, kot da je še iz nekih povsem drugih časov. Ker se končno govori o njeni prenovi, ki se bo financirala tudi iz madžarskega kapitala, raziskujejo, ali Madžarska v Sloveniji v zadnjem času res nenavadno veliko investira.

Primerjali bodo podjetja tekstilne in obutvene industrije, tista, ki so propadla, s tistimi, ki so se uspela obdržati in dobro poslujejo.

Jose Carreras. Foto Blaž Samec/Delo
Jose Carreras. Foto Blaž Samec/Delo


V čem je skrivnost uspeha, kaj danes še pomeni opera, tudi mladim, pa v pogovoru z največjo zvezdo opere, tenoristom Josejem Carrerasom.

Komentarji: