TV namigi: Slast zmage, Justin Trudeau, Senidah in liga prvakov

Nocoj premieri dveh dokumentarcev: poučen in zabaven BBC-jev film o znanosti uspeha ter portret zdajšnjega kanadskega premierja. Vesna Milek je v oddajo povabila pevko Senidah, v povratnih tekmah četrtfinala pa se bodo pomerili Barcelona z Unitedom in Juventus z Ajaxom.
Fotografija: Slast zmage. Foto BBC
Odpri galerijo
Slast zmage. Foto BBC

Torek, 16. aprila

 

Slast zmage: TVS 1 ob 20.00 (Premiera)


The Joy of Winning. VB, 2017. Dokumentarna oddaja. 60 minut.

Kako bi bilo življenje lahko boljše in svet lepši, zahvaljujoč matematiki, razlaga Hannah Fry v BBC-jevi oddaji o znanosti uspeha.
Kako plačati manj za večerjo in kako umiriti prepir otrok na dolgi vožnji? Rešitve vam lahko ponudi matematika, pravi Hannah. In enaka pravila se nanašajo na največje svetovne probleme, pa naj gre za preprečevanje jedrskega uničenja ali spopad s podnebnimi spremembami. Kako v življenju doseči čim več? 

V filmu razložijo tudi, kaj povezuje raperja Ludacrisa, šerifa iz Kentuckyja, Nobelovega nagrajenca in doping v profesionalnem kolesarstvu. Gostje oddaje so najboljša evropska igralka pokra Liv Boeree, nekdanji škotski kolesar David Millar, izraelski znanstvenik Haim Shapira (ki pravi, da je kdaj racionalno biti iracionalen) in avstrijski teoretik Karl Sigmund.

Matematičarka dr. Hannah Fry predstavi teorije znanstvenikov, ki pojasnjujejo strategije za uspešno življenje, film pa je obogaten še s konkretnimi demonstracijami in igrivo animacijo. Poučno in zabavno. 

 

Justin Trudeau – drugačna Amerika: TVS 1 ob 20.50 (Premiera)


Justin Trudeau. Foto TVS
Justin Trudeau. Foto TVS


Justin Trudeau, The Other America. Francija, 2017. Težija: Gilles Cayatte. Dokumentarna oddaja.

Oddaja je portret zdajšnjega kanadskega premierja Justina Trudeauja, sina nekdanjega premierja Pierra Elliotta Trudeauja. Ponuja pogled v družino, ki velja za kanadske Kennedyjeve. Justin si je priljubljenost zagotovil s karizmo, z optimizmom in s spoštovanjem različnosti. A marsikje, med drugim pri odpravi zgodovinskih krivic, se mu je zalomilo.

 

Od blizu: Senida Hajdarpašić - Senidah: TVS 2 ob 21.00


Senidah. Foto Press
Senidah. Foto Press


Slovenija, 2019. Voditeljica: Vesna Milek. Pogovorna oddaja.

Senido Hajdarpašić, pevko skupine Muff, je pesem Slađana izstrelila med balkanske zvezdnice, videospot ima že več kot 34 milijonov ogledov. Mediji v regiji jo napovedujejo kot balkanski fenomen, kot pevko, ki jo snubita Karleuša in Severina. Vesna Milek se pogovarja s Senidah v prvem večjem intervjuju na slovenskih televizijah.

 

UEFA Liga prvakov – četrtfinale: Kanal A in Sportklub ob 21.00


Barcelona – Manchester United: Kanal A ob 21.00

Lionel Messi. Foto Pau Barrena/Afp
Lionel Messi. Foto Pau Barrena/Afp


Katalonci, ki so zmagali z 1 : 0, so na Old Traffordu delovali dokaj suvereno, toda nekaj podobnega se je zgodilo tudi v osmini finala, ko je tam gostoval PSG, pa je kasneje izpadel. Pri Unitedu upajo, da lahko na gostovanju pripravijo še eno presenečenje, čeprav je jasno, da bodo imeli težko delo.

Juventus – Ajax: Sportklub 1 ob 21.00

Johan Cruijff (Ajax) in Cristiano Ronaldo (Juventus). Foto Wolfgang Rattay/Reuters
Johan Cruijff (Ajax) in Cristiano Ronaldo (Juventus). Foto Wolfgang Rattay/Reuters


Ajax je na prvi tekmi prišel do zelo ugodnega rezultata 1 : 1 in z veliko upanja odhaja na povratno tekmo v Madrid. Bi Nizozemci po Realu lahko šokirali tudi Cristiana Ronalda in njegovo moštvo?

Komentarji: