TV namigi: Televizija in kulturna dediščina, Vladivostok ...

Nocoj dokumentarca o televizijski kulturni zgodovini in dveh obrazih Vladivostoka. V Akcentu o telesni nedejavnosti Slovencev, v Preverjenem o sodnem procesu proti Tadeju Strehovcu.
Fotografija: Jože Hudeček Foto Arhiv
Odpri galerijo
Jože Hudeček Foto Arhiv

Torek, 23. oktobra

 

Televizija in kulturna dediščina: TVS 1 ob 20.55 


Slovenija, 2018. Scenarij: Andrej Doblehar. Režija: Ita Obersnu. Dokumentarni film. 60 minut.
Šestdesetletna zgodovina Televizije Slovenija hrani tudi 60 let svetovnih in domačih dogodkov, utrinkov, spominov in kulture.

Arhiv nekdaj TV Ljubljana in danes TV Slovenija je vir podatkov o kulturni dediščini in o zgodovini njenega varstva. Tu so delovali tudi strokovnjaki s področij umetnostne zgodovine in konservatorstva: Breda Kovič, Jože Hudeček, Janez Lombergar in Iztok Premrov. V daljšem obdobju so ustvarili obsežne opuse s prispevki, studijskimi oddajami, komentarji, omizji, dokumentarnimi serijami in filmi. 
 

Vladivostok, novi ruski eldorado: TVS 2 ob 20.00


Vladivostok, novi ruski eldorado Foto Press
Vladivostok, novi ruski eldorado Foto Press


Vladivostok: Russia's New Eldorado? Francija, 2018. Dokumentarna oddaja.
Oddaja sledi razcvetu Vladivostoka, novega ruskega okna v svet. Nekoč tesno zaprto mesto, ki je od Moskve oddaljeno kar 10 tisoč kilometrov in leži tako rekoč na pragu Kitajske in Severne Koreje, je danes največja pomorska vojaška baza na Daljnem vzhodu. V mestu z evropskim pridihom se mudijo ruski oligarhi, množijo se igralnice itd. A drugi obraz Vladivostoka je še vedno obraz bede.


Akcènt: Polovica prebivalstva neaktivnega: TVS 2 ob 21.35


Akcent Foto Press
Akcent Foto Press


Slovenija, 2018. Vodi: Zvezdan Martič. Pogovorna oddaja.
Telesna nedejavnost je četrti dejavnik smrtnosti na svetu. Slovenija je na lestvicah telesno dejavnih prebivalcev visoko in v večini kategorij nad povprečjem. Pretiranega razloga za zadovoljstvo pa ni – polovica prebivalstva se namreč ne ukvarja s športom ali kakšno drugo fizično aktivnostjo. Gostje bodo dr. Gregor Jurak, dr. Liljana Žura in Nina Misotič.
 

Preverjeno: Pop TV ob 22.00


Slovenija, 2018. Vodi: Alenka Arko. Aktualno-informativna oddaja.
Ko so na eni od spletnih strani domnevno razkrinkali ljudi, ki naj bi ženske spodbujali k splavu, se je nekaj ljudi s seznama po dolgotrajnem blatenju in evidentnih lažeh vendarle odločilo za tožbo. Toženi zdaj trdi, da to pomeni ogrožanje njegove svobode govora in veroizpovedi. 

Mineva 30 let legendarnega kluba K4, zato pregled od znamenitih roza večerov, z ikono Heleno Blagne, do danes.

Predstavili bodo tudi pretresljive zgodbe ljudi, ki jim bodo pomagali v dobrodelni akciji Veriga dobrih ljudi.

Komentarji: