TV namigi: Vinetu, Večerja s Hervéjem in Ex Machina

Na TVS prihaja serija, posneta po delih Karla Maya, ob katerem so odraščale generacije naše mladine. Na HBO biografska drama s Petrom Dinklageom, na Kanalu A Garlandov prvenec o umetni inteligenci.
Fotografija: Winnetou Foto Tvs
Odpri galerijo
Winnetou Foto Tvs

Nedelja, 21. oktobra


Vinetu: TVS 1 ob 14.45 (Premiera)


Winnetou – Der Mythos lebt: Eine neue Welt. Nemčija, 2016. 1/3. Režija: Philipp Stölzl. Igrajo: Nik Xhelilaj, Wotan Wilke Möhring, Jürgen Vogel, Milan Peschel. Miniserija. 117 minut. 
Vinetu in Old Shatterhand sta imeni, ob katerih so pred desetletji odraščale cele generacije naše mladine. Junaka trivialnih vestern romanov nemškega pisatelja Karla Maya sta zdaj dobila novo podobo v obliki treh celovečernih filmov. Zaradi težav s pridobitvijo pravic zgodba sicer le okvirno sledi izvirniku: inženir Karl May prispe v ZDA in že med prvim izletom ga ujame sin apaškega poglavarja Vinetu ...

Tako kot v izvirnih filmih iz 60. let, so tudi tokrat Divji zahod »snemali« na Hrvaškem, zato so manjše vloge dobili igralci iz okolice, med njimi Sebastian Cavazza in Blaž Setnikar. Slednjega se opazi okoli 10. minute na vlaku. Povedal nam je, da je scena posneta v Istri, kjer so zaprli del proge, da se je lahko ekipa vozila sem ter tja. Blaž pravi, da so zaradi hrupa med snemanjem vlaka dialoge, tudi njegovega, spet posneli v nemškem studiu s tamkajšnjimi igralci, tako da v filmu ne slišimo njegovega glasu. S slišanim je bil nezadovoljen, zato je s pomočjo prijatelja, ki ima snemalni studio, za svojo dušo svoj dialog sam posnel še enkrat.

Opozorilo: Mlajši otroci naj si film ogledajo s starši ali skrbniki.
 

Večerja s Hervéjem: HBO ob 20.00



My Dinner with Hervé. ZDA, 2018. Režija: Sacha Gervasi. Igrajo: Peter Dinklage, Jamie Dornan, Mireille Enos. Biografska drama. 106 minut.
Film opisuje nenavadno prijateljstvo, ki se v Los Angelesu čez noč razvije med nepomembnim novinarjem Dannyjem Tatom in francoskim igralcem Hervéjem Villechaizem, najslavnejšim pritlikavim filmskim revolverašem – ter spremeni življenje obema.

 

Ex Machina: Kanal A ob 22.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)


VB, 2014. Režija: Alex Garland. Igrajo: Alicia Vikander, Oscar Isaac, Domhnall Gleeson. ZF drama/triler. 108 minut.

Režijski prvenec pisca in scenarista Alexa Garlanda, sodelavca Dannyja Boyla, se ukvarja s tem, o čemer je pogosto pisal za Boyla: o moralnih dilemah v sodobnem svetu.

Nadarjenemu programerju Calebu zmaga na računalniškem tekmovanju prinese srečanje z izumiteljem Nathanom v njegovem laboratoriju sredi divjine. Caleb navdušen spozna, da je Nathanu uspelo ustvariti robota z umetno inteligenco – Avo. A Ava je bolj inteligentna in pretkana, kot si mislijo njeni avtorji.

Privlačno posnet film s perspektivno mlado zasedbo, ki pa ima morda nekoliko medel zaključek. 

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 12 let.

Komentarji: