TV namigi: Zavrženo, Črni panter in Onkraj obzorja

Nocoj priporočamo dokumentarec o zavrženi hrani, na HBO je premiera Marvelovega Črnega panterja, na Discoveryju pa dokumentarca o Nasinem potovanju v prihodnost.
Fotografija: Zavrženo! Wasted! The Story of Food Waste Foto TVS
Odpri galerijo
Zavrženo! Wasted! The Story of Food Waste Foto TVS

Nedelja, 14. okrobra


Zavrženo!: TVS 1 ob 23.00 (Premiera)


Wasted! The Story of Food Waste. ZDA, 2017. Režija: Anna Chai, Nari Kye. Dokumentarni film. 85 minut.
V filmu svetovno priznani kuharski mojstri, med drugimi tudi pokojni Anthony Bourdain in Massimo Bottura, razkrijejo, kako iz ostankov in neželenih kosov hrane narediti izbrane, okusne jedi. Kar okoli 40 odstotkov hrane na svetu se namreč zavrže, od tega pa kar 90 odstotkov teh organskih odpadkov pristane v jamah, ki jih zasujejo skupaj z ostalimi odpadki, s tem pa se ne kompostirajo, ampak tvorijo metan, ki povzroča ozonsko luknjo.

Manj zavržene hrane in boljša prehranjenost ljudi sta tako velika izziva sodobnega časa, zato film predstavi več rešitev: od hranjenja prašičev s pomijami na Japonskem, programa, s katerim so v Južni Koreji za kar 30 odstotkov zmanjšali gospodinjske odpadke hrane, ali šolskega učnega programa vrtičkarstva v New Orleansu v ZDA.

Film trka predvsem na vest Američanov, saj je ZDA država z največ proizvedenimi odpadki na svetu, hkrati pa je tam ločevanje odpadkov še vedno v povojih. Slovenci smo že vajeni ločevanja odpadkov, kompostiranja in tudi hranjenja prašičev s pomijami, zato je film le zanimiv prikaz tistega, kar že poznamo. 

Opozorilo: Mlajši otroci naj si film ogledajo s starši ali skrbniki.
 

Črni panter: HBO ob 20.00 (Premiera)

Vikendova ocena: 5 (od 5)


Black Panther. ZDA, 2018. Režija: Ryan Coogler. Igrajo: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Daniel Kaluuya. Akcijski triler. 134 min. 

Marvelov stripovski spektakel je najprej navdušujoče posnet vohunski triler, ki si sposodi kopico elementov iz bondiad in jih uporabi inovativno. Zgodba je osredotočena na T’Challo, princa skritega afriškega kraljestva Wakande, ki mora po smrti svojega očeta dokazati, da je primeren za vladarja. Dogajanje je bežno povezano v širše »filmsko vesolje« studia Marvel in se odvija kmalu po dogodkih predlanske uspešnice Stotnik Amerika: Državljanska vojna.

Črni panter je tudi eden najuspešnejših filmov, kar ni presenetljivo, saj je osupljiv, ima napeto epsko zgodbo ter širok nabor všečnih in privlačnih junakov in junakinj. Z dodelano integracijo elementov afriških kultur preseže celo vizualno radikalna predhodnika, magičnega Doktor Strangea in vesoljskega Thor: Ragnarok, pri čemer je pritegnil tudi gledalce, ki jih takšni filmi sicer niso zanimali. Podobno kot lani Čudežna ženska je Črni panter demokratiziral žanr stripovskih spektaklov in dal nov zagon novim vrstam zgodb.

Opozorilo: Mlajši otroci naj si film ogledajo s starši ali skrbniki.
 

Onkraj obzorja: Nasino potovanje v prihodnost: Discovery ob 21.00 (Premiera)


Onkraj obzorja: Nasino potovanje v prihodnost Foto Discovery
Onkraj obzorja: Nasino potovanje v prihodnost Foto Discovery


Above And Beyond: NASA's Journey To Tomorrow. ZDA, 2018. Režija: Rory Kennedy. Dokumentarna oddaja.
Dokumentarec sovpada z Nasino 60-letnico – režirala ga je nečakinja nekdanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja – in pobliže predstavlja zgodovinsko institucijo, ki je pristala na Luni in Marsu ter obiskala oddaljena prostranstva Osončja.

Komentarji: