V petek, 8. junija, ne zamudite ...

Nocoj lahko izbirate med finalom Biggest Loserja in domačim filmom Nika. Priporočamo še dve novejši klasiki in eno starejšo: E.T. in Brezno ter Obrekovanje.
Fotografija: Nika Foto Cinemania Group
Odpri galerijo
Nika Foto Cinemania Group

Nika: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: 3 (od 5)

Slovenija, 2016. Režija: Slobodan Maksimović. Igrajo: Ylenia Mahnič, Marjuta Slamič, Benjamin Krnetić, Nenad Tokalić, Gašper Tič. Mladinski film. 90 minut.
Mlada Nika je med odraščanjem na dirkališčih postala strastna voznica gokartov. Po tragični očetovi nesreči jo želi mama prepričati, naj opusti treninge, a mladenka želi za vsako ceno slediti sanjam, saj ji največ pomenijo divje hitrosti na dirkališču ...
Nika sicer vsebuje številne zelo dobro posnete scene, prepričljivo igro in občasen humor, a se ujame v vsako past žanra mladinskega filma. Tako so denimo zaradi hitrejšega tempa dialogi krajši, med glavno junakinjo in njeno mamo celo okleščeni na fraze, s katerimi druga drugo spravljata ob živce, pa čeprav je njun odnos prikazan kot ljubeč in ne patološki. Še večja težava je nekonsistenca filma, predvsem pri sporadičnem humorju, ki ga je nasploh premalo. 


The Biggest Loser Slovenija – finale: Planet TV ob 21.00


Biggest Loser Slovenija Foto Planet Tv
Biggest Loser Slovenija Foto Planet Tv


Slovenija, 2018. Vodi: Marko Potrč. Resničnostni šov.
Po dvanajstih tednih odrekanj, trdih treningov, fizičnih in čustvenih naporov je čas, da izvemo, kdo od tekmovalcev bo postal veliki zmagovalec druge sezone šova. Finalisti bodo še zadnjič stopili na tehtnico, ki bo odločila, kdo od njih bo domov odšel težji za 50 tisoč evrov.V finalu bodo navzoči tudi vsi že prej izpadli tekmovalci, ki bodo povedali, ali kdo od njih tudi po odhodu domov še naprej pridno trenira in vztrajno izgublja kilograme. Razglašen pa bo še zmagovalec občinstva, ki ga bodo med vsemi sedemnajstimi sodelujočimi tekmovalci izbrali gledalci oddaje. 


E.T. – Vesoljček: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: 5 (od 5)

E.T. The Extra-Terrestrial. ZDA, 1982. Režija: Steven Spielberg. Igrajo: Henry Thomas, Dee Wallace, Drew Barrymore, Peter Coyote. ZF-družinski film. 115 min.
Na Zemlji pristane plovilo neznanih nezemeljskih bitij. Ta kmalu odidejo od tod, a pozabijo na svojega prijatelja, ki se osamljen in prestrašen znajde tri milijone svetlobnih let od doma. Najde ga fantič Elliott in ga kljub prvotnemu strahu odpelje domov. Med njima se splete prijateljstvo. Vendar E.T.-ja muči domotožje.


Brezno: Kanal A ob 21.50

Vikendova ocena: 4 (od 5)

The Abyss. ZDA, 1989. R: James Cameron. I: Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio. ZF-akc. film. 146 min.
Ko se jedrska podmornica zaradi skrivnostne napake in trčenja potopi, se Bud z ekipo odpravi iskat preživele. Njegova žena Lindsey hoče oditi z njimi. Medtem ko moški v podmornici najdejo samo trupla, ona doživi srečanje z nenavadnim bitjem z drugega planeta.


Obrekovanje: TVS 1 ob 23.10

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Obrekovanje Foto Tvs
Obrekovanje Foto Tvs


The Children's Hour. ZDA, 1961. Režija: William Wyler. Igrajo: Audrey Hepburn, Shirley MacLaine, James Garner. Drama. 108 minut. 
Karen (Audrey Hepburn) in Martha (Shirley MacLaine), prijateljici iz otroštva, skupaj vodita dekliški internat z dvajset mladimi učenkami. Ker je internat njun edini vir preživetja, zanj trdo garata in si prizadevata za njegovo rast. Karen je zaročena z lokalnim zdravnikom Joejem (James Garner), nečakom vplivne in premožne Amelie Tilford, katere vnukinja Mary je ena od učenk v internatu. Deklica je težavna učenka, ki krši šolska pravila, zato ji Karen naloži vzgojno kazen. Mary se maščuje in se sošolki zlaže, da je bila priča »nespodobnosti« učiteljic. Govorica se kmalu razširi med starši, ki začnejo hčerke izpisovati iz internata ...
V Wylerjevi melodrami blestita Audrey Hepburn in Shirley Maclaine. Film nikoli ne poimenuje stvari, za katero jasno gre, homoseksualnosti, in sicer iz režiserjeva strahu, da bi Haysova komisija, ki je v tistem času nadzorovala vsebino ameriške filmske industrije, prepovedala film. T. i. Haysov kodeks je namreč prepovedoval že kakršno koli namigovanje na obstoj homoseksualnosti. Film je aktualen, čeprav homoseksualnosti v zahodnem filmu seveda ni več prepovedano obravnavati, a jo je vendarle težko najti v današnji etablirani množični produkciji. Film, ki danes ni videti posebej kontroverzen, a leta 1961 in še posebej leta 1934, ko je bila napisana drama, po kateri je posnet, je podiral tabuje.

Komentarji: