Zlati lev filmu Joker Todda Phillipsa, srebrni za režijo Polanskemu

V Benetkah se je s podelitvijo nagrad končal 76. filmski festival.
Fotografija: Režiser Todd Phillips (levo) z igralcem Joaquinom Phoenixom. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP
Odpri galerijo
Režiser Todd Phillips (levo) z igralcem Joaquinom Phoenixom. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP

Veliko nagrado 76. mednarodnega filmskega festivala v Benetkah je prejel film Joker ameriškega režiserja Todda Phillipsa, srebrnega leva za režijo pa je festivalska žirija dodelila Romanu Polanskemu za film J' Accuse. Žiriji je predsedovala argentinska režiserka Lucrecia Martel.

Phillips je zlatega leva posvetil vsem, ki so sodelovali pri nastanku filma. Premiera Jockerja v Benetkah je bila med bolj pričakovanimi. Glavno vlogo v filmu igra Joaquin Phoenix, v zasedbi pa je tudi Robert De Niro. The Guardian je pisal, da Phillipsov Joker predstavlja eno drznejših hollywoodskih produkcij ta hip, večina kritikov pa se je strinjala, da je Phoenix ustvaril tako dobrega Jokerja, da lahko gledalec ob zgražanju nad njegovo nasilnostjo hkrati začuti bolečino tega lika.

Namesto Romana Polanskega je leva zanj sprejela gralka<strong> </strong>Emmanuelle Seigner. FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters
Namesto Romana Polanskega je leva zanj sprejela gralka Emmanuelle Seigner. FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters


V imenu režiserja poljskih korenin Polanskega je beneškega srebrnega leva za režijo francosko-italijanske koprodukcije prevzela igralka iz filma Emmanuelle Seigner. Film J' Accuse je sicer v sklopu Mostre nagradilo tudi mednarodno združenje filmskih kritikov FIPRESCI, zato je še pred nocojšnjo podelitvijo obveljal za favorita, piše francoska tiskovna agencija AFP. Film se dotika afere Dreyfus, ki je leta 1894 za več kot desetletje razdelila Francijo. Zaradi krive obsodbe francoskega častnika Alfreda Dreyfusa za veleizdajo, je namreč izbruhnila kriza ter spopad med republikanci in nacionalisti, ki se ni razrešil vse do leta 1906.

Polanski se festivala ni udeležil. Odločitev, da je njegov film uvrščen v tekmovalni program, je bila zaradi režiserjevih grehov iz preteklosti ob uvrstitvi zgolj dveh filmov režiserk v glavni program, deležna kritik feminističnih aktivist. Razglasitev nagrajenca je bila po pisanju AFP zaznamovana s skromnim aplavzom in nekaj osamljenimi vzkliki neodobravanja.

Yonfan z levom za scenarij filma No. 7 Cherry Lane. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP
Yonfan z levom za scenarij filma No. 7 Cherry Lane. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP


Za najboljšo moško vlogo je nagrado Coppa Volpi prejel italijanski igralec Luca Marinelli za vlogo v filmu Martin Eden v režiji Pietra Marcella, najboljšo žensko vlogo pa je po presoji žirije ustvarila francoska igralka Ariane Ascaride v filmu Gloria Mundi režiserja Roberta Guediguiana.

Nagrado za najboljši scenarij je prejel hongkonški ustvarjalec Yonfan za film No. 7 Cherry Lane. Posebno nagrado žirije je prejel italijanski režiser Franco Maresco za film La mafia non e piu quella di una volta, nagrado Marcello Mastroianni za nadebudnega mladega igralca ali igralko pa Toby Wallace za vlogo v filmu Babyteeth v režiji Shannon Murphy.

Nagrajena igralka Ariane Ascaride. FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters
Nagrajena igralka Ariane Ascaride. FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters


V kategoriji Orizzonti je nagrado za najboljši film prejel Atlantis ukrajinskega režiserja Valentina Vasianoviča, nagrado za režijo pa španski režiser Theo Court za film Blanco en Blanco.

Poleg Lucrecie Martel so kot člani žirije o letošnjih velikih festivalskih nagradah odločali še kanadski zgodovinar in kritik Piers Handling, kanadska režiserka Mary Harron, britanska igralka Stacy Martin, mehiški direktor fotografije Rodrigo Prieto, japonski režiser Tsukamoto Shinya in italijanski režiser Paolo Virzi.

Beneški filmski festival je 28. avgusta odprl film The Truth Hirokazuja Kore-Ede, zlatega leva za življenjsko delo pa sta prejela britanska igralka Julie Andrews in španski režiser Pedro Almodovar. Mostro sklepa film The Burnt Orange Heresy v režiji Giuseppeja Capotonda.

Komentarji: