Gaye Su Akyol v Klubu CD

Cankarjev dom, Ljubljana. Koncert ob 20. uri.
Fotografija: Gaye Su Akyol. FOTO: Primož Zrnec/Delo
Odpri galerijo
Gaye Su Akyol. FOTO: Primož Zrnec/Delo

V okviru Cankarjevih torkov bo v klubu Cankarjevega doma ob 20. uri nastopila izjemno atraktivna turška pevka Gaye Su Akyol. Pri nas je prvič nastopila na Drugi godbi leta 2017, ko je predstavila svojo prvo mednarodno izdajo Hologram Ĭmparatorluğu, ki je izšla pri ljubljanski založbi Glitterbeat Records.

Takrat smo v Delu o njem zapisali, »da je Hologram Ĭmparatorluğu (Hologramski imperij) univerzalno zveneč album z izrazitimi lokalnimi glasbenimi dišavami, ki te prevzamejo, kot te zlahka prevzame mesto, iz katerega prihaja.« Tokrat pa bo Gaye Su Akyol s svojo zasedbo predstavila nov album İstikrarlı Hayal Hakikattir (Vztrajna fantazija je resničnost), ki je izšel pri isti založbi in je z njim naredila še en presežek globalnega zvočnega konglomerata, ki očara in osvaja. Krvavo romantična, ostro politična prinaša nove zvoke nove Turčije, ki je vpeta v Erdoğanove okove svobode.

Gaye Su Akyol je antropologinja, likovna in glasbena umetnica, predvsem pa zvočna raziskovalka preteklosti in prihodnosti, mogočega in nemogočega, znanega in neznanega, kičastega in umetniškega. Sicer je odraščala v svetovljanskem Istanbulu ob poslušanju anatolske glasbene ikone Selde Bağcan, življenje pa ji je spremenil album Nevermind skupine Nirvana. Zato je tudi njena glasba močno lokalno obarvana, vendar globalno sprejemljiva. Zagotovo je Gaye Su Akyol ena najbolj svetlih zvezd mlajše, prebujajoče se turške glasbene scene, ki intrigira s svojo različnostjo.

Komentarji: