Gloria Estefan navdušuje z muzikalom

Donald Trump povečal zanimanje zanj.
Fotografija: Gloria Estefan in njena imigrantska zgodba.
Foto: David Livingston/AFP
Odpri galerijo
Gloria Estefan in njena imigrantska zgodba. Foto: David Livingston/AFP

Čeprav so minila že tri leta, odkar so na Broadwayu postavili muzikal Na svojih nogah! (On Your Feet!), pa je šele Trumpova protimigrantska politika postavila to predstavo v središče zanimanja. V njem sta slovita imigranta iz Kube Gloria in Emilio Estefan umetniško in glasbeno povzela njuno življenjsko zgodbo od odhoda s Kube do uspehov na lokalnih odrih v floridskem Miamiju in na največjih svetovnih prizoriščih.

Kot tujca sta si v novi domovini zgradila novo življenje in uspešno glasbeno kariero. Pevka Gloria Estefan (60) je prejemnica treh grammyjev, skladatelj in producent Emilio Estefan pa je prejel kar 19 grammyjev, teh v glasbenem poslu najbolj cenjenih nagrad.

Sta imigranta, ki sta uresničila ameriški sen in si ustvarila pravi glasbeni imperij. Ta se je začel z uspešnico Conga zasedbe Miami Sound Machine, kjer sta se glasbenika tudi spoznala in kasneje poročila. Pevka, ki je ustvarila kopico albumov, je na glasbeni sceni aktivna skoraj štirideset let. Zanjo je bila nemara največja preizkušnja nesreča njenega turnejskega avtobusa, v kateri je utrpela hude poškodbe, a se v začetku devetdesetih uspešno vrnila na glasbene odre.

Muzikal je bil napisan pred šestimi leti in vztrajno opozarja na to, kar se dogaja v ZDA. Glasbeni spektakel je doživel 780 ponovitev, ko je na oblast prišel Trump in z njim tudi stroga imigracijska politika. Politična situacija v ZDA je poudarila politične razsežnosti tega muzikala. »Odkar živim v ZDA, so mi mnogi večkrat rekli, naj grem domov,« se spominja Gloria Estefan. Poudarek muzikala je na večnem konfliktu imigrantov, in sicer kako se vključiti v novo državo, ne da bi pri tem utajili svoje korenine. Največjo reakcijo občinstva Na svojih nogah! pritegne prizor, ko Estefanova svojemu menedžerju povesta, da nočeta več snemati albumov v španščini, da bi rada pesmi snemala v angleščini, da bi te lahko pristale na pop glasbenih lestvicah.

Komentarji: