Koncert violinista Davida Garretta

Dvorana Stožice, Ljubljana. Koncert nocoj ob 20. uri.
Fotografija: David Garrett. FOTO: Christine Blei
Odpri galerijo
David Garrett. FOTO: Christine Blei

V okviru turneje Explosive bo nocoj ob 20. uri v ljubljanski dvorani Stožice nastopil David Garrett, svetovno priznani violinist, ki je s svojo nadarjenostjo in virtuoznostjo že osvojil srca poslušalcev na različnih koncih sveta. V Ljubljani je sicer že nastopil, tokrat pa bo eden najprepoznavnejših glasbenikov mlajše generacije občinstvu prvič predstavil novo glasbeno zgodbo.

Vzdevek »vražji violinist« si je Garrett prislužil tako s svojimi izrednimi spretnostmi kot tudi z izvedbo naslovne skladbe za biografski film o enem največjih virtuozov v zgodovini glasbe, violinskem čarodeju Paganiniju. Prvič je nastopil s hamburškimi filharmoniki, ko je bil star šele 11 let in mu je tedanji nemški predsednik Richard von Weizsäcker podaril prvo Stradivarijevo violino. Do danes je prodal že več kot tri milijone albumov in po svetu osvojil kar 23 zlatih in 16 platinastih nagrad.

V svoji že četrt stoletja trajajoči karieri je izvedel več kot 1500 koncertov. Dvakrat je postavil svetovni rekord v hitrem igranju violine – v letih 2008 in 2010 je v oddaji Guinness World Records v 66,56 oziroma 65,26 sekunde brez napake odigral suito Črmljev let Nikolaja Rimskega - Korzakova. Vse bolj se uveljavlja tudi kot skladatelj, saj je za to turnejo napisal kar enajst lastnih skladb.

Komentarji: