Los Mirlos

Bled, jezerska promenada. Nocoj ob 20.30.
Fotografija: Los Mirlos. FOTO: promocijsko gradivo
Odpri galerijo
Los Mirlos. FOTO: promocijsko gradivo

Na Okarina festivalu se nocoj obeta še en dinamičen plesni večer, tokrat v sončnih ritmih latinskoameriške glasbene skupine Los Mirlos. Perujska zasedba velja za nekronane kralje tropske perujske cumbie oziroma Cumbie Amazonice. Izhajajo iz tropskega mesta Moyobamba na severovzhodu države, izoblikovali pa so se v Limi med naftnim razcvetom v sedemdesetih letih.

Tu so začeli ustvarjati novo udarno party glasbo, ki se navdihuje v anglofonem psihedeličnem rocku in surf glasbi tistega obdobja. Danes se legendarni perujski glasbeniki lahko pohvalijo, da so nastopali v skoraj vseh državah Latinske Amerike in da še vedno veljajo za ključen element kulture amazonske cumbie. Izdali so skoraj trideset albumov, njihova glasba pa je zaznamovala številne ljudi po vsem svetu, ki so nekoč plesali na njihove melodije.

Sicer pa se bo do konca festivala zvrstilo več izjemnih glasbenikov. Med njimi se bo jutri s kabarejskim večerom predstavil kijevski glasbeno-gledališki ansambel Dakh Daughters, ki ga mnogi kritiki primerjajo s kultno britansko zasedbo The Tiger Lillies. V četrtek bo nastopil virtuoz na kitari Richard Thompson, v petek, 3. 8., pa se bodo na jezerski promenadi gibali v ritmih svetovno znane godbe na pihala, romunskega orkestra Fanfare Ciocărlia. V soboto bo nastopil francoski raziskovalec zvoka Guillaume Perret, v nedeljo pa bo festival sklenila Natacha Atlas, kraljica etno-hiphop fusiona in velika zvezda etno glasbe.

Komentarji: