Nick Cave and The Bad Seeds, Ghosteen

Fantastična rock'n'roll pravljica za otroke in starše.
Fotografija: Nick Cave and the Bad Seeds so nazadnje nastopili v Ljubljani jeseni 2017.
Foto Mavric Pivk
Odpri galerijo
Nick Cave and the Bad Seeds so nazadnje nastopili v Ljubljani jeseni 2017. Foto Mavric Pivk

Ovitek albuma Ghosteen.<br />
Foto arhiv založbe
Ovitek albuma Ghosteen.
Foto arhiv založbe


Nick Cave and The Bad Seeds

Ghosteen
Ghosteen, Bad Seed, 2019

Umetniški izvir pri Nicku Cavu, kot da nikoli ne usahne. Ta dober znanec ljubljanskih odrov je nedavno s svojo zasedbo Nick Cave and The Bad Seeds izdal nov, sedemnajsti po vrsti, studijski album Ghosteen. Za mnoge je to zagotovo eno največjih presenečenj v njegovi karieri, vendar je po svoje povsem logičen naslednik prejšnjega izjemno močnega in temačnega albuma Skeleton Tree (2016), ki ga je zaznamovala smrt njegovega najstniškega sina. Ghosteen je tako zaključni album v trilogiji, ki se začenja z albumom Push the Sky Away (2013), ki jo krasi naslovnica z njegovo nago ženo.

Slednja naslovnica je zelo svetla, za Skeleton Tree pa povsem črna, tako da kičasto pisan ovitek albuma Ghosteen s podobami raja, mavrice, napoveduje tisto montyopythonovsko – in sedaj nekaj povsem drugačnega. Oni to drugačnost nadaljuje s podobnimi štosi, kot so prej, tako je tudi z albumom Ghosteen, kjer Cave ob podpori svojega skladateljskega dvojčka Warrena Ellisa, ponudi znane, pa vendar povsem nove pesmi.

Če je bilo pričakovati, da se bo Cave, sicer princ rockovske teme, po sinovi smrti zaprl vase, je ravnal ravno nasprotno. Odšel je na svetovno turnejo, v okviru katere je spet očaral slovenske oboževalce in tiste iz sosednjih držav z odličnim nastopom v dvorani Stožice. Hkrati je objavil še en dokumentarni film o nastajanju album Skeleton Tree z naslovom One More Time With Feeling. Pripravil je tudi kompilacijo Lovely Creatures: The Best of Nick Cave and the Bad Seeds (2017) ter lani aprila začel s turnejo pogovornih večerov Conversations with Nick Cave, kjer je razpredal o svojem odnosu z občinstvom. Jeseni lani pa se je še lotil pisanja bloga The Red Hand Files, kjer odgovarja na vprašanja..

Hkrati je z Ellisom pripravljal izdajo novega albuma, ki je izšel kot dvojni album in kjer prvi prinaša osem pesmi/zgodb za otroke, drugi pa eno govorjeno zgodbo in še dve skladbi za njihove starše.

Pripovedovanje zgodb je šlo Cavu vedno dobro, tako da je tokratni album vsota njegovih pripovedovalskih ter osebnih izkušenj, ki jih poda tako z brano besedo kot s svojim temačnim petjem, kateremu se občasno pridruži še petje v falsetu. Nikakor pa se ni mogoče izogniti občutku, da gre za srhljiv nagovor očeta svojemu pokojnemu sinu.

Zagotovo je album Ghosteen, zgodba o potovanju duha, kot ga je napovedal Cave, eden njegovih najboljših izdelkov. Upamo lahko le, da nam bo tudi njega predstavil v živo, kot je prejšnja dva iz te trilogije.



Komentarji: