Ólafur Arnalds v Cankarjevem domu

Cankarjev dom, Ljubljana. Ob 20.00.
Fotografija: Ólafur Arnalds. FOTO: Benjamin Hardman
Odpri galerijo
Ólafur Arnalds. FOTO: Benjamin Hardman

Danes ob 20. uri bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nastopil islandski glasbenik Ólafur Arnalds, ki je začel kariero kot bobnar v hardcore in metalskih zasedbah. Zadnje čase s klavirjem in elektronskimi pomagali riše zvočne (po)krajine unikatnega zvena.

Komaj 31-letni je bil poleg Björk in zasedbe Sigur Rós eden izmed najzanimivejših glasbenih izvoznih artiklov te otoške države. Po projektih Island Songs, glasbi za televizijski seriji Broadchurch in Philip K. Dick's Electric Dreams ter svetovnem gostovanju z elektronsko zasedbo Kiasmos z ekipo umetnikov in glasbenikov pripravlja novo odrsko atrakcijo. V Ljubljani se bo predstavil s posebno zbirko klavirjev in sintetizatorjev ter posebno ožičenim godalnim kvartetom in tolkalcem.

Predstavlja glasbo z novega albuma re:member, četrtega samostojnega, ki ga je izdal avgusta. Na njem je predstavljen pionirski glasbeni sistem Stratus. To sta dva klavirja, ki igrata sama na podlagi posebne programske opreme, ki jo je razvil skladatelj in razvijalec zvoka Halldór Eldjárn, upravlja pa ju Ólafur s klavirjem. Ko ta na svoj klavir zaigra noto, druga klavirja odigrata druge note in tako sproti nastajajo nepredvidene harmonije in unikatne melodije.

Komentarji: