Oranžni abonma v spomin Václavu Talichu

Cankarjev dom, Ljubljana. Koncerta nocoj in jutri ob 19.30.
Fotografija: Solist na nocojšnjem koncertu bo češki violinist Jan Mráček. FOTO: Thomas Entzeroth
Odpri galerijo
Solist na nocojšnjem koncertu bo češki violinist Jan Mráček. FOTO: Thomas Entzeroth

Dobro stoletje zatem, ko je zaznamoval glasbeno življenje v Ljubljani, se bo duh Čeha Václava Talicha (1883–1961) vrnil v tukajšnji prostor. Na drugem koncertu letošnjega Oranžnega abonmaja, ki bo v Cankarjevem domu v Ljubljani na sporedu nocoj in jutri, obakrat ob 19.30, napovedujejo poklon temu violinistu in dirigentu, ki je leta 1908 kot dirigent prevzel ljubljansko Slovensko filharmonijo oziroma nov orkester, ki je sredi slovensko-nemških nacionalnih trenj prav tistega leta zrasel iz prejšnje Društvene godbe.

Pred tem je Talich deloval v Berlinu, Odesi, Tbilisiju in Pragi. V Ljubljani je kot mlad talent ostal le štiri leta. Odločal se je zlasti za dela slovenskih in slovanskih avtorjev in pod njegovo taktirko so prvič pri nas zazvenela tudi dela, ki so jih uvrstili na spored nocojšnjega koncerta. Uvertura k operi Rusalka in Koncert za violino in orkester v a-molu Antonína Dvořáka ter Simfonija št. 8 v h-molu, Nedokončana Franza Schuberta.

Slovenskim filharmonikom bo nocoj in jutri dirigiral britanski dirigent James Judd, umetniški vodja Izraelskega simfoničnega orkestra Rishon LeZion in od lani Orkestra Slovaške filharmonije, mladi češki solist, violinist Jan Mráček, pa je zmagovalec Mednarodnega tekmovanja violinistov Fritza Kreislerja leta 2014 in najmlajši solist v zgodovini Čeških radijskih simfonikov.

Komentarji: