Ruske fotografije

Koncert nocoj ob 20. uri v Slovenski filharmoniji v Ljubljani.
Fotografija: Lukas Geniušas. FOTO: Arhiv Ljubljana Festivala
Odpri galerijo
Lukas Geniušas. FOTO: Arhiv Ljubljana Festivala

Petindvajseto obletnico delovanja je Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije počastil s ciklom koncertov, ki jih je v sodelovanju z gostujočimi umetniki programsko zasnoval dolgoletni umetniški vodja ansambla Klemen Hvala. Nocoj ob 20. uri bodo v Slovenski filharmoniji praznovanje zaokrožili s koncertom Ruske fotografije.

Program sklepnega koncerta bo temeljil na delih velikanov ruske glasbe: Serenadi za godala P. I. Čajkovskega, skladbi Andante za godala S. Prokofjeva, Klavirskem koncertu št. 1 za klavir, trobento in godala D. Šostakoviča in Ruskih fotografijah še živečega skladatelja Rodiona Ščedrina (1932). Kot solista bosta nastopila Franc Kosem na trobenti in Lukas Geniušas na klavirju.

Kosem (1982) je solo tobentač orkestra SF in profesor trobente na ljubljanski akademiji za glasbo. Doslej je krstno izvedel več kot trideset novitet slovenskih skladateljev ter nastopil na številnih festivalih in koncertnih odrih doma in v tujini. Kot najmlajši je leta 2012 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Rusko-litvanski pianist Lukas Geniušas se je rodil v glasbeno družino v Moskvi leta 1990. Na njegov glasbeni razvoj je vplivalo mentorstvo babice, Vere Gornostajeve, ugledne učiteljice Moskovskega konservatorija. Velja za izjemnega izvajalca, ki radovedno prebira repertoar tako sodobnih ustvarjalcev kot tudi redko izvajana dela. V vlogi dirigenta bo nastopil ruski violinist, dirigent in skladatelj Dimitrij Sitkovecki.

Komentarji: