Smet - Dolga pota

Izvrsten prvenec mojstrskega dueta orgličarja Mihe Eriča in kitarista Tilna Stepišnika.
 
Fotografija: Smet sta Miha Erič: ustna harmonika, lap steel kitara; Tilen Stepišnik: akustična in električna kitara, banjo.
FOTO: Natalija Šepul
Odpri galerijo
Smet sta Miha Erič: ustna harmonika, lap steel kitara; Tilen Stepišnik: akustična in električna kitara, banjo. FOTO: Natalija Šepul

Ovitek albuma dueta Smet, Dolga pota
Ovitek albuma dueta Smet, Dolga pota
Smet

Dolga pota
Orbita, 2018
 
Gotovo je album z naslovom Dolga pota eden intrigantejših in pogumnih letošnjih izdelkov domače glasbene scene. Nastal je iz čiste ljubezni do čiste glasbe. Čeprav sta si nadela dokaj nekomercialen naziv za njun duet Smet – izpeljala sta ga iz njunih kratic - pa sta Tilen Stepišnik (glasbenik, skladatelj, pedagog, večinštrumentalist, kitarist) in Miha Erič (glasbenik, likovnik-grafik, skladatelj, lap steel kitarist, mojster ustne harmonike), zato toliko bolj predana vsebini njune umetnosti. Prvi je tudi kitarist dueta Aritmija, ki se lahko po potrebi tudi razširi, drugi pa prvi glas in prve orglice blues rockovske zasedbe Prismojeni profesorji bluesa. Ker tako prvemu, kot drugemu udejstvovanje v matičnih zasedbah, ne omogoča dovolj širine ozirom ker sta radovedna glasbenika sta se očitno odločila, da njuno sicer prej občasno sodelovanje zapečatita v albumu in nekoliko trajnejši zasedbi Smet.
 
Na njunem inštrumentalnem prvencu, na katerem je enajst novih skladb z angleškimi in slovenskimi naslovi, kar seveda ni slučajno, vrvi od stilsko različnih razpoloženj. Njune skladbe nas popeljejo po različnih poteh v hribovje Gorenjske in Apalaških hribov, skozi domače kraške gozdove ter puščobne prerije ameriškega Srednjega Zahoda, preko naših ravnic do surfrockovskih obal Kalifornije, vse v iskanju drobcev glasbenega zlata. In tega nam nasujeta v vsaki skladbi precej.
 
Čeprav bi pričakovali pri tolikšni skromni inštrumentalizaciji več monotonosti, pa se mojstra v njunih avtorskih skladbah potrudita ponuditi res različna čustvena ozračja, ko poslušalca povabita na ples, kot ga tudi pomirita do sanjave meditacije.
 
Album Dolga pota je vzorčno drugačen prvenec domače glasbe.
Komentarji: