Svetlana Makarovič – za solidarnost, svobodo in mir

Po lanskem zelo odmevnem koncertu Nosil bom rdečo zvezdo sledi nadaljevanje.
Fotografija: Svetlana Makarovič rada nosi rdečo zvezvo. FOTO: Blaz Samec
Odpri galerijo
Svetlana Makarovič rada nosi rdečo zvezvo. FOTO: Blaz Samec

Nekoliko provokativno ali pa nekoliko nostalgično bo 25. maja na nekdanji dan mladosti na Kongresnem trgu v Ljubljani ob 19. uri koncert angažirane domoljubne glasbe Nosil bom rdečo zvezdo. Pobudnica je večplastna umetnica Svetlana Makarovič, ki želi tako spet opomniti na temeljne vrednote, kot so solidarnost, svoboda in mir.

Na letošnji koncert Nosil bom rdečo zvezdo, na katerega bo prišlo občinstvo iz vse Slovenije, je Makarovičeva povabila številne izstopajoče umetnike. Med njimi so Iztok Mlakar s svojimi štorijami in baldorijami, Jani Kovačič, ki dela kot zamorc in ne gre na kolena, Drago Mislej - Mef, ki ljubi svobodo, Lara Jankovič, ki ve, kdo je zmagal, Vlado Poredoš, ki se poslavlja od knapov, in Darko Nikolovski, Primož Siter, Martina Feri, Tomaž Mihelič Marlena, Andrej Rozman - Roza, Aphra Tesla, Ivan Rupnik, Polona Vetrih, Janja Majzelj, Miha Bezeljak, Višnja Fičor, Ivan Peternelj, Partizanski pevski zbor, Tržaški partizanski pevski zbor Pinka Tomažiča, Kraški ovčarji ter Ovce in drugi. 

Svojeglava Svetlana Makarovič, ki ni bila zelo ljuba prejšnjemu režimu zaradi svoje jezikavosti in lastnega pogleda na svet, se je ob nenehni želji po reviziji zgodovinskih dogodkov odločila za promocijo rdeče zvezde, ki simbolizira družbeni napredek. Ne zanika krivic, storjenih v njenem imenu, vendar pa je treba novim generacijam povedati, kdo so tisti, ki so slovenskemu narodu izborili svobodo. Lani so prireditev z žvižganjem motili in ovirali Vili Kovačič in njegova skupina, letos so politični aktivisti desničarskega prepričanja želeli doseči prepoved prireditve.


Komentarji: