Topografije zvoka

Od 28. septembra do 4. oktobra. Festival bo v Galeriji Škuc v Ljubljani nocoj ob 20. uri odprla Irena Tomažin Zagoričnik.
Fotografija: Irena Tomažin Zagoričnik. FOTO: Jani Peternelj
Odpri galerijo
Irena Tomažin Zagoričnik. FOTO: Jani Peternelj

Na drugem mednarodnem festivalu Topografije zvoka se bo med 28. septembrom in 4. oktobrom predstavilo nekaj najzanimivejših zvočnih umetnic iz tukajšnjega, a tudi mednarodnega prostora. V Galeriji Škuc, Cankarjevem domu in na 3. programu Radia Slovenija – programu Ars se bodo zvrstili zvočni performansi in instalacije, predavanja in diskusije ter projekcija dokumentarnega filma.

Kot napoveduje Nina Dragičević, umetniška vodja festivala, bo festival odprla Irena Tomažin Zagoričnik (Galerija Škuc, nocoj ob 20. uri), ki se po lanskem izvrstnem performansu Mes(t)o glasu spušča še globlje, v skelet, v kost, v resonirajočo votlost glasu. V soboto se bodo poklonili pionirki radijskih umetnosti Rosandi Sajko in njenemu delu na področju radijske igre ter zvočnih eksperimentov – dopoldne s programom radijske igre in ustvarjalnih delavnic za otroke, zvečer pa še z intervjujem in eksperimentalno radijsko igro.

Muzikologinja Ivana Maričić bo prek zvočnosti razgrajevala subjekt, polemizirala z Barthesom. Sledila bo projekcija dokumentarnega filma o Delii Derbyshire The Delian Mode (Delijina metoda) kanadske režiserke Kare Blake. Filologinja Nada Grošelj bo govorila o pomenu glasov. Intermedijska umetnica Robertina Šebjanič bo predstavila svoje najnovejše delo Črne kaplje (Ligofilija). Pogovarjali se bodo s skladateljico Lariso Vrhunc, pianistka Nina Prešiček pa bo izvedla eno izmed njenih del. Festival bo zaokrožila zvočna instalacija francoske pionirke nove glasbe Éliane Radigue Transamorem Transmortem iz leta 1973, njeno nenavadno in redko uprizorjeno delo.

Komentarji: