V znamenju Zornovih Bagatel

Zvečer maratonski glasbeni užitek na ljubljanskem jazz festivalu.
Fotografija: John Zorn
FOTO: Nada Žgank
Odpri galerijo
John Zorn FOTO: Nada Žgank

Osrednji dogodek letošnjega, že šestdesetega Jazz festivala Ljubljana bo izvedba nekaterih skladb Johna Zorna (na fotografiji), ki so nastale v okviru njegove knjige glasbenih del, imenovane Bagatelles. Nastopilo bo kar 14 zasedb, ki bodo v različnih kombinacijah izvedle nekatere od 300 skladb, kolikor jih sestavlja ta paket njegovih glasbenih del. To bo dvodelni koncertni maraton, ki se bo začel ob 19. uri in bo trajal več kot pet ur.

Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma se bodo zvrstili najboljši jazzovski glasbeniki newyorškega Downtowna, kot so Mary Halvorson, Marc Ribot, Kris Davis, Julian Lage, Dave Douglas, Joey Baron, Craig Taborn, Peter Evans, John Medeski, Matt Mitchell, Ikue Mori, Erik Friedlander, Mark Feldman, Sylvie Courvoisier, Kenny Wollesen, Trevor Dunn in mnogi drugi. Da bo to res poseben dogodek, priča dejstvo, da je ta glasba na voljo le v živo, saj še ni posneta in prav tako ni dovoljeno kakršnokoli snemanje. Tovrstne maratone Zorn prireja že četrto leto. Skladbe so napisane v različnih slogih, prav tako so izvajalci tudi sami zvočno in inštrumentalno zelo raznoliki. Še prej bo ob 16.30 v okviru projekta Abeceda II. nastopil trobentač Maj Kavšek s svojim triom v parku pri Cankarjevem domu. Tam bo ob 17. uri nastopil pihalski dvojec Mats Gustafsson in Ken Vandermark, ob 17.45 bo sledil nastop kotrabasista Manuja Mayra ter ob 18.10 nastop zasedbe Synesthetic 4. Vsi koncerti v parku so brezplačni.

Četrtkov osrednji dogodek bo nastop angleške saksofonistke Nubyje Garcie ob 22.30 v klubu Cankarjevega doma. Naslednji dan bo to dvojni večerni koncert v istem klubu zasedb Made To Break in The Rite of Trio. Festival bo v soboto, 22. junija, veličastno zaključila zelo priljubljena zasedba Snarky Puppy v Križankah, pred katerimi bodo nastopili še domači Ecliptic

Komentarji: