Veter sprememb pripihal do Stožic

Zvečer bodo staroste soft metala prvič nastopili v Ljubljani

Scorpions so ena izmed najstarejših delujočih rockovskih zasedb. Prihaja iz Nemčije in je v petih desetlet­jih prešla različne faze. Najpopularnejša je bila v drugi polovici osemdesetih in prvi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja z vrhuncem ob izdaji albuma Crazy World leta 1991. Tako se imenuje tudi njihova svetovna turneja, v okviru katere bodo obiskali Ljubljano.

Njihov koncert je bil napovedan že za lanski december s predskupino Divlje jagode, a so ga morali prestaviti. Ko je že kazalo, da jih ne bo v Ljubljano, sta bila potrjena nov termin in nova predskupina, domači Stray Train, blues­rockovska zasedba, ki se vse bolj uveljavlja v tujini.

Skupino Scorpions trenutno sestavljajo Rudolf Schenker (kitara), Klaus Meine (glas), Matthias­ Jabs (kitara), Paweł Mąciwoda (baskitara) in Mikkey Dee (bobni). To je tudi prva turneja, na kateri se jim je na bobnih pridružil Dee, nekdanji član rockovske zasedbe Motörhead. Zasedba torej ni več le nemška, saj je basist Poljak, bobnar pa grško-švedskega rodu. Najbolj so znani po rockovskih baladah, večnih uspešnicah, kot so Wind Of Change, Send Me An Angel, Still Loving You. So tudi avtorji razvpite rockovske himne Rock You Like A Hurricane.
 

Nori svet


Zasedbo je leta 1965 v Hannovru ustanovil kitarist Rudolf Schenker, vendar je šele čez štiri leta, ko je povabil k sodelovanju mlajšega brata Michaela in pevca Klausa Meineja, zasedba začela resno delovati. Rudolf Schenker in Meine sta še danes jedro postave. Prvenec Lonesome Crow so izdali leta 1972, komercialni uspeh pa doživeli sredi osemdesetih let, ko so izdali album Love at First Sting (1984) z uspešnicama Rock You Like A Hurricane in Still Loving You. Zasedba je ves čas ostala na prepletu hard rock in heavy metala, čeprav so najbolj glasno odmevale njihove balade v slogu­ soft metala. Za to je zaslužen producent Dieter Dierks.

Njihovi najuspešnejši albumi so Animal Magnetism (1980), Blackout (1982), Love at First Sting (1984), World Wide Live (1985) in Savage Amusement (1988). Njihov najbolj prodajani album ostaja leta 1991 izdan Crazy World z večnima ­baladama Wind Of Change ter Send Me An Angel. Prva je glasbeni povzetek političnega vrenja in sprememb v Evropi konec osemdesetih let, zlasti v Vzhodni in Zahodni Nemčiji, ki se je po padcu berlinskega zidu leta 1989 združila v eno državo.

Doslej so izdali kar osemnajst studijskih albumov, ki so jih prodali v več kot 100 milijonih ­izvodov. Ves čas so imeli zveste oboževalce in še vedno nastopajo pred polnimi dvoranami. So stadionska in arenska rockovska atrakcija. Veliko dajo na vizualno podobo koncerta. Na ­ljubljanskem bodo imeli oder posebne oblike z brvjo, ki bo segala med občinstvo, da bo to lahko od ­blizu videlo člane. Tak oder so imeli že na prejšnji turneji Return To Forever,­ s katero so zaznamovali pol stoletja delovanja. Scorpions prihajajo v Slovenijo v okviru turneje Crazy World. »Ko smo ob koncu hladne vojne leta 1991 izdali album Crazy World, je bilo kljub napeti situaciji čutiti v zraku upanje in vero v mirnejšo prihodnost. Sedemindvajset let pozneje se razmere še vedno zaostrujejo, svet je vsak dan bolj nor, zato je Crazy World primerno poimenovanje za našo turnejo. Zelo se veselimo, da bomo končno prišli k vam,« je dejal pevec Klaus Meine.

Komentarji: