Vzorčni funky soul in klepetava pevka

V Cvetličarni zadnji koncert te sezone v okviru Musicology Barcaffè Sessions.
Fotografija: Koncert Angie Stone v Cvetličarni.
Foto Roman Šipić
Odpri galerijo
Koncert Angie Stone v Cvetličarni. Foto Roman Šipić

Izvajalci in izvajalke ameriškega soula so pri nas redka dobrina, tako da je torkov koncert Angie Stone v ljubljanski Cvetličarni bila dobra priložnost, videti in slišati v živo, kako zveni. Poleg dobre zabave je to bila tudi zanimiva učna ura za številne slovenske pevke, ki so bile med občinstvom.

To je bil tudi zadnji koncert te sezone v okviru Musicology Barcaffè Sessions, ki v naše kraje pripeljejo skrbno izbrane jazz, funk, soul in rhythm and blues glasbenike svetovnega formata, za nastope v klubskem okolju. Ljubljanska Cvetličarna je nudila varno zatočišče za nastopajoče in občinstvo, kajti ravno takrat se je razbesnela nevihta, ki je potrdila pravilno odločitev organizatorjev, da je koncert z Gospodarskega razstavišča na prostem premestila v ta klub.
Xequtifz so odprli večer.<br />
Foto Jure Matoz
Xequtifz so odprli večer.
Foto Jure Matoz

Uvodoma je ogrevala domača funky disco pop zasedba Xequtifz, katere gonila sila je pevka Hannah Mancini. Zasedba je dan prej lansirala svoj novi, peti single in spremljevalni video z naslovom Ti lahko vse/Alone With You, ki smo ga slišali tudi v Cvetličarni.
 

Pionirka hip hopa


Dobro razpoložena in klepetava Angie Stone, je videti prav kot stereotipna temnopolta ameriška pevka soula, kurpulentna in z gigantsko afrofrizuro ter globokim glasom. Uvodoma je povedala, da je zelo vesela, da je tudi na tem koncu zemeljske krogle našla številne brate in sestre, katerih glasba je univerzalni jezik. Poudarila je, da je zelo ponosna, da ji je uspelo priti k nam. »Ko sem bila še otrok, si nikoli nisem mislila, da bom prišla nastopat v Slovenijo, a zdaj sem tu,« je zadovoljno dejala.

Uvodoma je ponudila bolj ritmičen funky soul s plesnim poudarkom ter rapovskim vložkom. Tu je treba poudariti, da je bila Angie Stone glasbena pionirka s prvim ženskim rapovskim triom, The Sequence, ki ga je soustanovila s sošolkama leta 1979. Takrat je nastopala pod umetniškim imenom Angie B, njeni prijateljici pa sta bili Cheryl Cook (Cheryl The Pearl) in Gwendolyn Chisolm (Blondie). Uspele so s skladbo Funk You Up, ki so jo mnogi priredili ali pa v svoje pesmi vdelali delčke njihove skladbe, še posebej tisto znamenito zvonenje. Ta skladba je tudi bila dobro sprejeta in v zelo dolgi različici izvedena v Cvetličarni, kjer je občinstvo odločno sodelovalo.
Koncert Angie Stone v Cvetličarni.<br />
Foto Roman Šipić
Koncert Angie Stone v Cvetličarni.
Foto Roman Šipić

Eksplozivni konec


Po energičnem uvodu pa je Angie Stone ob spremljavi basista, bobnarja, kitarista, klaviaturista in dveh spremljevalnih pevk ponudila paket soulovskih balad, po katerih je tudi najbolj znana. Kot je povedala, se ves čas svoje 40 letne kariere zaveda, da je vsak začetek težak, zato je v izvedbi balade Curtisa Mayfielda The Makings of You odstopila svojima pevkama sredino odra. Duhovito je napovedala tudi vremensko pesem, saj je zunaj še vedno bilo neurje, No More Rain (In This Cloud) pri izvedbi katere je občinstvo prav tako zvesto sodelovalo.
Večer pa je končala s svojo največjo uspešnico Wish I Didn't Miss You, ki jo je izvedla v precej daljši različici, ob tem pa nekajkrat ritmično povsem spremenila. Ko je Stonova zapustila oder, se je njena spremljevalna skupina za trenutek snela z verige in eksplozivno končala večer. To je bil zelo dober klubski koncert, ki pa ga je, kot se to pogosto dogaja v Cvetličarni, na trenutke zadušil preglasen zvok, še posebej po nepotrebnem v tistih delih koncerta, ki bi potrebovali mehek in prefinjen soulovski zvok.


Komentarji: